Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie
Jadłospis
od 22.04– 26.04.2024
może nieznacznie ulec zmianie
Dzień tygodnia |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
ALERGENY |
PONIEDZIAŁEK |
Chleb firmowy z masłem, sałata lodową, polędwicą w ziołach, pomidorem malinowym |
Zupa pomidorowa z kluseczkami |
Chałka z masłem, powidłami śliwkowymi Gruszka |
gluten mleko seler jaja |
WTOREK |
Bułka hertowa z masłem, sałatą, kiełbasą napoleońską rzodkiewką ogórkiem świeżym |
Zupa kalafiorowa |
Chleb pszenno – żytni z masłem, sałatką z makreli z jajkiem, ogórkiem kiszonym, papryką, cebulką „Porcja dobra” |
gluten mleko seler jaja ryba |
ŚRODA |
Chleb pszenno - żytni z masłem sałata, jajkiem krojonym, szczypiorkiem, papryką i sosem ketchupowo majonezowym |
Zupa szczawiowa z jajkiem |
Pieczone jabłko z kruszonką i musem jogurtowym |
gluten mleko seler jaja |
CZWARTEK |
Baton pszenny z masłem, sałatą, polędwicą w ziołach i pomidorem |
Zupa brokułowa |
Parówki w cieście francuskim z żółtym serem, pomidorkiem koktajlowym, ogórkiem świeżym, rzodkiewką |
gluten mleko seler jaja |
PIĄTEK |
Chleb pszenno - żytni z masłem, sałatą, mortadelą z szynki, rzodkiewką, ogórkiem świeżym |
Zupa krupnik z zieleniną i ziemniaczkami |
Kisiel z jabłkiem / żurawiną |
gluten mleko seler jaja ryba |
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI:
- GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
- SKORUPIAKI i produkty pochodne;
- JAJKA i produkty pochodne;
- RYBY i produkty pochodne;
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
- SOJA i produkty pochodne;
- MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą);
- ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
- SELER zwyczajny i produkty pochodne;
- GORCZYCA i produkty pochodne;
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
- DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
- ŁUBIN i produkty pochodne;
- MIĘCZAKI i produkty pochodne;
Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.