Przedszkole Samorządowe nr 35 "Wesołe" w Białymstoku
godło
 

Jadłospis
od  24 – 28.06.2019

może nieznacznie ulec zmianie

 

Poniedziałek  24.06.2019

 

ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym lub roślinnym,
polędwicą sopocką i ogórkiem świeżym
 Herbata owocowa

OBIAD
Zupa brokułowa
Makaron z truskawkami i śmietaną
Kompot owocowy

PODWIECZOREK
Bułka żytnia z masłem śmietankowym lub roślinnym,
żółtym serem i pomidorem lub polędwica i pomidorem.
Kakao, herbata owocowa

* ALERGENY: 1, 6, 7, 9, 11

----------------------------------------------------------------------------------------

Wtorek  25.06.2019

 

ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z pastą z jaj ze szczypiorkiem
Bawarka, herbata owocowa

OBIAD
Zupa koperkowa
Gołąbki po meksykańsku ziemniaki
Kompot wiśniowy

PODWIECZOREK
Kisiel z jabłkiem prażonym

* ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9, 11
 

----------------------------------------------------------------------------------------

Środa 26.06.2019


ŚNIADANIE
Musli na mleku
Rogal maślany z masłem  śmietankowym lub roślinnym i gorzką czekoladą
Herbata owocowa

OBIAD
Zupa pieczarkowa
Kaszotto
Kompot owocowy

PODWIECZOREK
Chleb słońce z masłem śmietankowym lub roślinnym, sałatą lodową,
roladą drobiową i pomidorem
Kawa zbożowa na mleku, herbata owocowa.
Truskawki

 

* ALERGENY: 1, 6, 7, 9, 11

------------------------------------------------------------------------------------------------

Czwartek 27.06.2019


ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym lub roślinnym, rukolą lub roszponką, szynką z tłuszczykiem i papryką.
Zielona herbata

OBIAD
Zupa pomidorowa z ryżem
Gałeczki drobiowe w sosie koperkowym z kaszą gryczaną
Surówka wiosenna
Woda z cytryną

 

PODWIECZOREK
Koktajl jogurtowo – truskawkowy lub mus truskawkowy
Chrupki kukurydziane
WODA

* ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9, 11

------------------------------------------------------------------------------------------------

Piątek   28.06.2019

ŚNIADANIE
Baton pszenny z masłem śmietankowym lub roślinnym,
sałatą lodową, szynką gotowaną i rzodkiewką
Herbata z cytryną

 

OBIAD
Zupa krupnik z kaszą pęczak i koperkiem

Bigos z młodej kapusty, ziemniaki

Kompot owocowy

 

PODWIECZOREK.
Galaretka owocowa
Chipsy jabłkowe

 

* ALERGENY: 1, 6, 7, 9

 

 

 

 

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata,     dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

góra strony