Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie

Jadłospis
od 22.04– 26.04.2024
może nieznacznie ulec zmianie

Dzień tygodnia

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

ALERGENY

PONIEDZIAŁEK
22.04.2024

Chleb firmowy z masłem, sałata lodową, polędwicą w ziołach, pomidorem malinowym
Kakao

Zupa pomidorowa z kluseczkami
Pierogi z truskawkami i śmietaną
Kompot owocowy

Chałka z masłem, powidłami śliwkowymi
Kasza manna na rzadko
Mus owocowy

Gruszka

gluten

mleko

seler

jaja

 

WTOREK
23.04.2024

Bułka hertowa z  masłem, sałatą, kiełbasą napoleońską rzodkiewką ogórkiem świeżym
Kawa zbożowa

Zupa kalafiorowa
Kotlet pożarski, z ryżem, sałata ze szczypiorkiem i śmietaną
Kompot owocowy

Chleb pszenno – żytni z masłem, sałatką z makreli z jajkiem, ogórkiem kiszonym, papryką, cebulką
Herbata z cytryną

„Porcja dobra”

gluten

mleko

seler

jaja

ryba

ŚRODA
24.04.2024

Chleb pszenno - żytni z masłem sałata, jajkiem krojonym, szczypiorkiem, papryką i sosem ketchupowo majonezowym
Kawa inka

Zupa szczawiowa z jajkiem
Kaszotto z pęczakiem
Kompot owocowy

Pieczone jabłko z kruszonką i musem jogurtowym
Talarki

gluten

mleko

seler

jaja

CZWARTEK
25.04.2024

 

Baton pszenny z masłem, sałatą, polędwicą w ziołach i  pomidorem
Herbata z cytryną

Zupa brokułowa
Gulasz z indyka z makaronem
Rzodkiewka z ogórkiem świeżym i śmietaną
Kompot owocowy

Parówki w cieście francuskim z żółtym serem, pomidorkiem koktajlowym, ogórkiem świeżym, rzodkiewką
Bawarka

gluten

mleko

seler

jaja

PIĄTEK
26.04.2024

Chleb pszenno - żytni z masłem, sałatą, mortadelą z szynki, rzodkiewką, ogórkiem świeżym

Kawa inka

Zupa krupnik z zieleniną i ziemniaczkami
Paluszki rybne z pieca, ziemniaki, kapusta kiszona z marchewką, jabłkiem, cebulką i olejem
Kompot owocowy

Kisiel z jabłkiem / żurawiną
Podpłomyki
Banan

gluten

mleko

seler

jaja

ryba

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.


 ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

 Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.