Przedszkole Samorządowe nr 35 "Wesołe" w Białymstoku
godło
 

Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie

Jadłospis
od  20.01 – 24.01.2020

może nieznacznie ulec zmianie

Poniedziałek  20.01.2020

ŚNIADANIE
Chleb pszenno - żytnia z masłem ( z mleka), baleronem i warzywami

Bawarka ( na mleku)
OBIAD
Zupa rosół na wywarze warzywnym ( zawiera seler) z makaronem ( jajecznym)
Potrawka z kurczaka z ziemniakami
Marchewka z groszkiem na gorąco
Kompot owocowy

PODWIECZOREK
Baton pszenny z twarożkiem i bananami
Zacierka z mąki kukurydzianej

----------------------------------------------------------------------------------------

Wtorek  21.01.2020
ŚNIADANIE
Bułka musli z masłem (z mleka),
żółtym serem i pomidorem lub wędliną wieprzową i pomidorem
Kawa zbożowa  ( na mleku ), herbata owocowa

OBIAD
Zupa krem z marchewki na wywarze warzywnym ( zawiera seler)
Kotlet schabowy, ziemniaki
Surówka działkowicza
Kompot owocowy

PODWIECZOREK
Chleb pszenno – żytni z pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym
Kakao ( na mleku)
Mandarynka

----------------------------------------------------------------------------------------

Środa 22.01.2020

ŚNIADANIE
Chleb pszenno - żytni z masłem ( z mleka),
rukolą lub roszponką, szynką z tłuszczykiem i papryką
Bawarka (na mleku) Herbata owocowa


OBIAD
Kapuśniak
Żeberka z pieczarkami w sosie słodko - kwaśnym
Ziemniaki, Buraczki z cebulką, jabłkiem i olejem
Kompot owocowy

 

PODWIECZOREK
Racuchy drożdżowe z jabłkiem – wyrób własny
Mleko, herbata owocowa

------------------------------------------------------------------------------------------------

Czwartek  2301.2020

ŚNIADANIE
Chleb pszenno - żytni z masłem ( z mleka) i pomidorem
Parówki na goąco
Kawa zbożowa ( na mleku), herbata

OBIAD
Zupa pieczarkowa na wywarze warzywnym ( zawiera seler)
Pieczone udka kurczaka z brązowym ryżem
Marchewka z jabłkiem, białym chrzanem i śmietaną
Kompot owocowy

PODWIECZOREK
Koktajl jogurtowo – bananowy – wyrób własny
Mus bananowo – brzoskwiniowy
Petit Bure


------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Piątek   24.01.2020
ŚNIADANIE
Bułka hertowa z masłem (z mleka), 
salami i świeżym ogórkiem.
Kakao (na mleku), herbata

OBIAD
Zupa jarzynowa na wywarze warzywnym ( zawiera seler)
 Paluszki rybne pieczone, ziemniaki
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką, cebulką, jabłkiem i olejem
Kompot owocowy

PODWIECZOREK.
Galaretka owocowa z jogurtem naturalnym
Gruszka

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata,     dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

góra strony