Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie

Jadłospis
od 25.09 – 29.09.2023
może nieznacznie ulec zmianie

Dzień tygodnia

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

ALERGENY

PONIEDZIAŁEK
25.09.2023

Chleb firmowy z masłem, rukola/ roszponka/sałata lodowa, baleronem i papryką kolorową
Kawa zbożowa

Zupa jarzynowa
Kuleczki mięsne w sosie koperkowym z kaszą jęczmienną
Ogórek małosolny lub kiszony z cebulką i olejem
Kompot czerwona porzeczka

Bułka hertowa z masłem, białym serem, pomidorem i szczypiorkiem
Kakao
Jabłko

gluten

mleko

seler

jaja

 

 

WTOREK
26.09.2023

Chałka  z masłem, gorzką czekoladą
Owsianka na mleku lub makaron muszelki /literki na mleku
Marchewka do chrupania


Zupa pomidorowa z kluseczkami
Kotlet schabowy, ziemniaki
Mizeria 
Kompot owocowy

Chleb pszenno - żytni z masłem, rukolą / roszponką, żywiecką i pomidorem kolorowym
 Kawa inka na mleku
Brzoskwinia

gluten

mleko

seler

jaja

ŚRODA
27.09.2023

Chleb pszenno - żytni z masłem, rukolą/ sałatą lodową, kiełbasą szynkową, pomidorem kolorowym i ogórkiem świeżym
Bawarka

Zupa
czerwony barszcz
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Kompot truskawkowy

Ryż zapiekany z jabłkiem i śmietaną
Mleko

gluten

mleko

seler

jaja 

CZWARTEK
28.09.2023

Chleb pszenno – żytni z  pastą z jaj ze szczypiorkiem i papryką kolorową
Kakao

Zupa brukselkowa
Gulasz z indyka z makaronem
Buraczki na ciepło
Kompot z czarnej porzeczki

Jogurt naturalny z owocami – wyrób własny
Biszkopty bez cukru

gluten

mleko

seler

jaja 

PIĄTEK
29.09.2023

Chleb pszenno – żytni  z masłem, sałatą, piersią opiekaną z indyka i papryką kolorową, ogórkiem świeżym
Kawa inka

Zupa szczawiowo – szpinakowa z jajkiem
Leczo z ryżem
Kompot wiśnia

Bułka hertowa z masłem , salami ogórkiem kiszonym
Kakao

gluten

mleko

seler

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.


 ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

 Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.