Przedszkole Samorządowe nr 35 "Wesołe" w Białymstoku
godło
 

Jadłospis
od  03 – 07.12.2018

może nieznacznie ulec zmianie

Poniedziałek  03.12.2018

 

ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym lub roślinnym,
 szynką gotowaną i warzywami.
Zielona herbata z maliną


OBIAD
Zupa ryżowa
Gałeczki drobiowe w jarzynach, ziemniaki.
Mini marchewka na gorąco.
Kompot owocowy


PODWIECZOREK
Musli na mleku
Rogal maślany z masłem śmietankowym lub roślinnym
 i miodem naturalnym

 

* ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

----------------------------------------------------------------------------------------

 

Wtorek  04.12.2018

 

ŚNIADANIE
Chleb słońce z masłem śmietankowym lub roślinnym,
żółtym serem i pomidorem lub  wędliną i pomidorem
Kakao, herbata owocowa

OBIAD
Zupa grochowa
Kotlet mielony, ziemniaki.
Sałatka szwedzka z papryką, marchewką, cebulką i olejem.
Woda z cytryną


PODWIECZOREK
Kasza manna na mleku lub wodzie z ananasem

* ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 8, 9, 11

----------------------------------------------------------------------------------------

Środa 05.12.2018
ŚNIADANIE
Bułka hertowa z masłem śmietankowym lub roślinnym,
salami i ogórkiem kiszonym.
Herbata z cytryną

OBIAD
Zupa szpinakowa
Pieczone udka kurczaka z ryżem
Marchewka z jabłkiem, białym chrzanem i śmietaną.
Kompot wiśniowy

PODWIECZOREK
Pieczywo mieszane z twarożkiem na słodko lub z gorzką czekoladą,
Mleko, herbata
Owoce

* ALERGENY: 1, 6, 7, 9
------------------------------------------------------------------------------------------------

Czwartek    06.12.2018

ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym lub roślinnym, ogórkiem świeżym.
Kiełbaska parówkowa na gorąco z ketchupem,
Kawa zbożowa na mleku herbata owocowa

OBIAD
Czerwony barszcz
Zapiekanka ziemniaczana
Kompot z czerwonej porzeczki

PODWIECZOREK
Bułka hertowa z masłem śmietankowym lub roślinnym i dżemem niskosłodzonym.
Płatki ryżowe na mleku, herbata owocowa.
Owoce

* ALERGENY: 1, 6, 7, 9
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Piątek   07.12.2018
ŚNIADANIE
Baton pszenny  z masłem śmietankowym lub roślinnym,
sałatą, wędliną wieprzową i rzodkiewką.
Herbata z cytryną

BIAD
Zupa pomidorowa z kluseczkami.
Ryba soute, ziemniaki
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką, jabłkiem, cebulką i olejem.
Kompot z czarnej porzeczki

PODWIECZOREK.
Budyń z musem truskawkowym lub kisiel z prażonym jabłkiem
Wafle ryżowe

* ALERGENY: 1, 4, 6, 7, 9

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata,     dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

góra strony