Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie

Jadłospis
od 28.11 – 02.12.2022
może nieznacznie ulec zmianie

Dzień tygodnia

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK
28.11.2022

Chleb pszenno –żytni z masłem, rukolą lub roszponką, polędwicą w ziołach i ogórkiem kiszonym
Herbata z cytryną
ALERGENY: gluten, mleko

Zupa szczawiowa z jajkiem
Brązowe kokardki z serem, truskawkami i śmietaną z jogurtem naturalnym
Kompot owocowy
ALERGENY: gluten, jaja, mleko, seler

Bułka hertowa z masłem, sałatą lodową, roladą po podlasku i papryką
Kawa inka
Mandarynka


ALERGRNY: mleko, gluten

 

WTOREK
29.11.2022

 

Chałka z masłem i gorzką czekoladą
Owsianka na mleku
Marchewka do chrupania


ALERGENY: gluten, mleko

Zupa pomidorowa z kluseczkami lub ryżem
Karkowina w jarzynach z pieczarkami w sosie słodko - kwaśnym, ziemniaki Sur. z białej kapusty z marchewką, olejem, chrzanem
Kompot             owocowy                             

ALERGENY: gluten, jaja, mleko, seler


Chleb pszenno – żytni z pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym.
Bawarka

Banany

ALERGRNY: mleko, gluten

ŚRODA
30.11.2022

Chleb pszenno – żytni z masłem, sałatą lodową, kiełbasą żywiecką lub szynkową i papryką
Kawa zbożowa
ALERGENY gluten, mleko,

Zupa fasolowa
Gulasz z indyka w jarzynach z kaszą jęczmienną
Rzepa sopel z jabłkiem i śmietaną
Kompot owocowy
ALERGENY: seler


Koktajl jogurtowo bananowy lub mus bananowo – brzoskwiniowy
Herbatniki

ALERGENY: gluten, mleko

CZWARTEK
01.12.2022

Bułka hertowa z masłem, sałatą, piersią opiekaną z indyka, rzodkiewką, ogórkiem świeżym
Kakao

ALERGENY: gluten, mleko,

Zupa krupnik z zieleniną
Pyzy z mięsem i cebulką
Ogórek kiszony z cebulka i olejem
Kompot owocowy
ALERGENY: gluten, mleko, seler

Siedmioraczki / cynamonki
Sok ze świeżych owoców – wyrób własny


ALERGENY: gluten,

PIĄTEK
02.12.2022

Chleb pszenno -  żytni z pastą z jaj żółtym serem, szczypiorkiem i papryką
Kawa zbożowa  


ALERGENY: gluten, mleko

Zupa barszcz ukraiński
Ryba soute ziemniaki, sur. z kiszonej kapusty z marchewką, jabłkiem, cebulką, natką pietruszki i olejem
Kompot owocowy
ALERGENY: gluten, nabiał, jaja

Baton pszenny  z masłem, sałatą/ rukolą polędwicą sopocką i rzodkiewką
Kakao
Owoce sezonowe
MIX

ALERGENY: gluten, mleko,

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.


 ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

 Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.