Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie

Jadłospis
od 18.03 – 22.03.2024
może nieznacznie ulec zmianie

Dzień tygodnia

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

ALERGENY

PONIEDZIAŁEK
18.03.2024


Chleb pszenno – żytni z masłem, kiełbasą napoleońską i ogórkiem świeżym.
Kawa zbożowa

Zupa jarzynowa
Pierogi z truskawkami i śmietaną
Kompot owocowy

Chleb pszenno – żytni z masłem, salami i ogórkiem kiszonym

Zielona herbata
Jabłko

gluten

mleko

seler

 

WTOREK
19.03.2024

Chleb pszenno - żytni z masłem, sałata lodową, piersią opiekaną z indyka i pomidorem
Bawarka


Zupa krupnik z zieleniną
Kotlet mielony -pieczony, ziemniaki,
Rzepa sopel z marchewką i śmietaną
 Kompot owocowy

 

Koktajl bananowo – brzoskwiniowy lub mus brzoskwiniowy
Andruty

gluten

mleko

seler

jaja

ŚRODA
20.03.2024

Bułka hertowa  z masłem i dżemem niskosłodzonym
Owsianka na mleku
Marchewka do chrupania

 

Zupa ogórkowa
Karkowina z pieczarkami w sosie słodko – kwaśnym z kaszą bulgur
Fasolka szparagowa na ciepło
Kompot owocowy

Ryż zapiekany z jabłkiem i śmietaną oraz z jogurtem naturalnym
Mleko

gluten

mleko

seler

jaja

CZWARTEK
21.03.2024

 

Bułka żytnia z masłem, serkiem wiejskim, szczypiorkiem, rzodkiewką i prażonymi pestkami słonecznika
Kakao

Zupa rosół
Potrawka z kurczaka, ryż
Mizeria ze śmietaną
Kompot owocowy

Chleb pszenno – żytni z masłem, sałatą z makreli z ogórkiem kiszonym, jajkiem, papryką
Herbata z cytryną

gluten

mleko

seler

PIĄTEK
22.03.2024

Chleb firmowy z masłem, sałatą lodową, kiełbasą szynkową i pomidorem
Kawa inka


Zupa biały barszcz
Przysmak Podlasia,
Kapusta biała z marchewką,
cebulką i olejem
Kompot owocowy

 

Cynamonki
Sok ze świeżych owoców

gluten

mleko

seler

jaja

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.


 ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

 Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.