Przedszkole Samorządowe nr 35 "Wesołe" w Białymstoku
godło
 

 

Jadłospis
od  18 – 22.02.2019

może nieznacznie ulec zmianie

 

Poniedziałek  18.02.2019

ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym lub roślinnym,
szynką w ziołach i warzywami.
Herbata owocowa
.
OBIAD
Zupa krem z czerwonej soczewicy
Makaron na biało z kurczakiem, kalafiorem  i sosem serowym
Kompot owocowy

PODWIECZOREK
Bułka żytnia z twarożkiem na słodko i prażonym słonecznikiem.
Mleko, herbata owocowa

* ALERGENY: 1, 6, 7, 9

----------------------------------------------------------------------------------------

Wtorek  19.02.2019

ŚNIADANIE
Owsianka na mleku lub wodzie
Rogal maślany z masłem śmietankowym lub roślinnym i dżemem niskosłodzonym.
Herbata zielona z cytryną

OBIAD
Zupa krem z brokułów
Pieczone udka kurczaka z ryżem.
Marchewka z jabłkiem, białym chrzanem i śmietaną.
Kompot wiśniowy

PODWIECZOREK
Chleb orkiszowy z masłem śmietankowym lub roślinnym,
żółtym serem, salami i ogórkiem kiszonym.
Kakao, herbata owocowa
Talerz owoców

* ALERGENY: 1, 6, 7, 8, 9, 11

----------------------------------------------------------------------------------------

Środa 20.02.2019

ŚNIADANIE
Chleb żytni z masłem śmietankowym lub roślinnym, kiełbasą żywiecką i pomidorem.
Jajecznica ze szczypiorkiem.
Herbata owocowa

OBIAD
Kapuśniak.
Żeberka z pieczarkami w sosie słodko – kwaśnym, ziemniaki.
Buraczki z cebulką, jabłkiem i olejem.
Kompot z czerwonej porzeczki

PODWIECZOREK
Ryż zapiekany z jabłkiem i śmietaną.
Mleko, herbata owocowa

* ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9
------------------------------------------------------------------------------------------------

Czwartek    21.02.2019

ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym lub roślinnym,
sałatą lodową, szynką włoską i rzodkiewką
Kakao, herbata owocowa

OBIAD
Zupa marchewkowa
Kaszotto z kaszą pęczak.
Kompot truskawkowy

PODWIECZOREK
Biszkopt z galaretką – wyrób własny
Sok ze świeżych owoców – wyrób własny

* ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Piątek   22.02.2019
ŚNIADANIE
Bułka musli z masłem śmietankowym lub roślinnym, rukolą lub roszponką, roladą drobiową, papryką kolorową.
Zielona herbata z maliną.

OBIAD
Zupa chłopska
Ryba sote, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem, marchewką, cebulką i olejem.
Kompot z czarnej porzeczki

PODWIECZOREK.
Budyń z ananasem

* ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata,     dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

góra strony