Przedszkole Samorządowe nr 35 "Wesołe" w Białymstoku
godło
 

Jadłospis
od 23 – 27.04.2018

może nieznacznie ulec zmianie

Poniedziałek      23.04.2018

ŚNIADANIE
Rogal maślany z masłem śmietankowym i miodem naturalnym. Zupa mleczna – zacierka.

Dieta bezmleczna: Rogal maślany z masłem roślinnym i miodem naturalnym.
Herbata owocowa

OBIAD
Rosoł z makaronem. Potrawka z kurczaka, ziemniaki. Mizeria. Kompot owocowy
PODWIECZOREK
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym, sałatą, polędwicą sopocką i rzodkiewką. Herbata z cytryną. Jabłko.

* ALERGENY: 1, 7, 9

-----------------------------------------------------------------------------------------

Wtorek      24.04.2018

ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym , białym serem i powidłami śliwkowymi. Mleko.

Dieta bezmleczna: Pieczywo mieszane z masłem roślinnym i powidłami śliwkowymi. Herbata owocowa
OBIAD
Zupa krupnik z koperkiem. Kotlet mielony, ziemniaki. Sałata ze szczypiorkiem i śmietaną. Kompot z czerwonej porzeczki.

PODWIECZOREK
Ciasto marchewkowe – wyrób własny. Sok ze świeżych owoców – wyrób własny


* ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

-----------------------------------------------------------------------------------------

Środa           25.04.2018

ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym i pomidorem. Jajecznica ze szczypiorkiem.
Kakao, herbata owocowa

OBIAD
Zupa zacierkowa.
Kakrowina z pieczarkami w sosie słodko – kwaśnym, z kaszą jęczmienną.
Buraczki z cebulką i olejem. Woda z cytryną.

PODWIECZOREK
Bułka hertowa z masłem śmietankowym, salami i ogórkiem kiszonym.
Owoce

* ALERGENY: 1, 3, 7, 9

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Czwartek  26.04.2018

ŚNIADANIE
Bułka żytnia z masłem śmietankowym, sałatą, roladą drobiową i papryką.
Herbata owocowa.
Dieta bezmleczna Bułka hertowa z masłem roślinnym, sałatą,  roladą drobiową i papryką.  Herbata owocowa.

OBIAD
Zupa szpinakowa. Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami.
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem, kukurydzą i majonezem.

Kompot owocowy.

PODWIECZOREK
Owsianka na mleku. Wafle ryżowe. Herbata owocowa.
Owoce.

* ALERGENY: 1, 3, 7, 9

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Piątek     27.04.2018

ŚNIADANIE
Bułka hertowa z masłem śmietankowym, sałatą, szynką z tłuszczykiem i pomidorem. Zielona herbata.
 
OBIAD
Zupa  biały barszcz z białą kiełbasą.
Kotlet jajeczny, ziemniaki. Sałatka szwedzka. 
Kompot z czarnej porzeczki

PODWIECZOREK
Ślimaczki drożdżowe z cynamonem – wyrób własny.
Jogurt szkolny.
Dieta bezmleczna: Ślimaczki drożdżowe z cynamonem – wyrób własny.
Sok ze świeżych owoców – wyrób własny.

* ALERGENY: 1, 3, 4, 7, 9

 

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata,     dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

.

góra strony