Przedszkole Samorządowe nr 35 "Wesołe" w Białymstoku
godło
 

Jadłospis
od  16 – 20.09.2019

może nieznacznie ulec zmianie

Poniedziałek  16.09.2019

ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym lub roślinnym,
salami i ogórkiem kiszonym.
Herbata owocowa

OBIAD
Rosół z makaronem.
Potrawka z kurczaka, ziemniaki. Marchewka na gorąco.
Kompot owocowy

PODWIECZOREK
Płatki ryżowe na mleku.
Bułka hertowa z masłem śmietankowym lub roślinnym i dżemem niskosłodzonym, herbata owocowa.
Owoce/ Śliwka

* ALERGENY: 1, 6, 7, 9, 11

----------------------------------------------------------------------------------------

Wtorek  17.09.2019

ŚNIADANIE
Chleb słonecznikowy z masłem śmietankowym lub roślinnym i ogórkiem świeżym. Jajecznica ze szczypiorkiem.
Kakao, herbata owocowa.

OBIAD
Zupa Kapuśniak.
Żeberka z pieczarkami w sosie słodko – kwaśnym, ziemniaki.
Mizeria.
Kompot z czerwonej porzeczki.

PODWIECZOREK
Budyń z ananasem.
Wafle ryżowe

* ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9, 11

----------------------------------------------------------------------------------------

Środa 18.09.2019


ŚNIADANIE
Bułka musli z masłem śmietankowym lub roślinnym,
białym serem i miodem naturalnym.
Mleko, herbata owocowa.

OBIAD
Zupa fasolowa.
Leczo z ryżem
Kompot z czarnej porzeczki

PODWIECZOREK
Chleb żytni z masłem śmietankowym lub roślinnym,
sałatą, roladą drobiową i papryką kolorową.
Herbata miętowa.
Owoce / arbuz


* ALERGENY: 1, 6, 7, 9, 11

------------------------------------------------------------------------------------------------

Czwartek  19.09.2019


ŚNIADANIE
Rogal z masłem śmietankowym lub roślinnym.
Makaron muszelki na mleku, herbata owocowa

OBIAD
Czerwony barszcz.
Paszteciki z mięsem.
Sur. z marchewki z jabłkiem, białym chrzanem i śmietaną.
Woda z cytryną

PODWIECZOREK
Pieczywo mieszane z pastą z makreli, papryką, ogórkiem kiszonym.
Herbata z cytryną


* ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9, 11

------------------------------------------------------------------------------------------------

Piątek   20.09.2019
ŚNIADANIE
Bułka hertowa z masłem śmietankowym lub roślinnym,
żółtym serem , szynką wieprzową i pomidorem.
Herbata z cytryną.


OBIAD
Zupa szpinakowa.
Kotlet ziemniaczany z sosem pieczarkowym.
Kompot z czarnej porzeczki

PODWIECZOREK.
Gofry
Sok ze świeżych owoców

* ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9, 11

 


ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata,     dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

góra strony