Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie
Jadłospis
od 20.03 – 24.03.2023
może nieznacznie ulec zmianie
Dzień tygodnia |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
ALERGENY |
PONIEDZIAŁEK |
|
Zupa ogórkowa |
Chałka pszenna z masłem |
gluten mleko seler jaja |
WTOREK
|
Bułka hertowa z masłem, żółtym serem, wędliną i pomidorem |
Zupa fasolowa |
Racuchy drożdżowe z jabłkiem i cukrem pudrem |
mleko seler jaja
|
ŚRODA |
Bułka hertowa z masłem |
Zupa pomidorowa z kluseczkami |
Chleb pszenno – żytni z masłem, sałatą lodową, żywiecką, rzodkiewką, ogórkiem świeżym. |
gluten mleko seler |
CZWARTEK |
Chleb firmowy z masłem, białym serem, pomidorem i szczypiorkiem |
Zupa buraczkowa |
Bułka hertowa z nutellą z awokado – wyrób własny |
gluten mleko seler
|
PIĄTEK |
Chleb pszenno – żytni z masłem, sałatą, kiełbasą szynkową lub żywiecką i papryką kolorową |
Zupa ryżowa |
Chleb pszenno – żytni z pastą z jaj ze szczypiorkiem i żółtym serem oraz z papryką |
gluten mleko seler jaja
|
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI:
- GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
- SKORUPIAKI i produkty pochodne;
- JAJKA i produkty pochodne;
- RYBY i produkty pochodne;
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
- SOJA i produkty pochodne;
- MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą);
- ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
- SELER zwyczajny i produkty pochodne;
- GORCZYCA i produkty pochodne;
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
- DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
- ŁUBIN i produkty pochodne;
- MIĘCZAKI i produkty pochodne;
Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.