Przedszkole Samorządowe nr 35 "Wesołe" w Białymstoku
godło
 

Jadłospis
od  20.05 – 24.05.2019

może nieznacznie ulec zmianie

Poniedziałek  20.05.2019

 

ŚNIADANIE
Bułka hertowa z masłem śmietankowym lub roślinnym,
żółtym serem lub wędliną
 Herbata

OBIAD
Zupa chłopska
Kotlet pożarski, ziemniaki.
Mini marchewka na gorąco
Kompot owocowy

PODWIECZOREK
Pieczywo mieszane z pastą z jaj.
Kawa zbożowa na mleku, herbata owocowa
Chipsy Jabłkowe

* ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

----------------------------------------------------------------------------------------

Wtorek  21.05.2019

 

ŚNIADANIE
Chleb żytni z masłem śmietankowym lub roślinnym, roladą drobiową.
Bawarka, herbata owocowa


OBIAD
Zupa ryżowa
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym, ziemniaki
Kompot truskawkowy


PODWIECZOREK
Bułka żytnia z twarożkiem na słodko z pestkami słonecznika.
Kakao, herbata owocowa

 

* ALERGENY: 1, 6, 7, 9, 11
 

----------------------------------------------------------------------------------------


 

Środa 22.052019


ŚNIADANIE
Zacierka z mąki kukurydzianej i żytniej.

Bułka hertowa z masłem śmietankowym lub roślinnym i gorzką czekoladą.

Herbata owocowa      

OBIAD
Zupa jarzynowa
Pieczone udka kurczaka z ryżem.
Marchewka z groszkiem na gorąco
Kompot z czarnej porzeczki

PODWIECZOREK
Budyń
Biszkopty bez cukru

* ALERGENY: 1, 6, 7, 9

------------------------------------------------------------------------------------------------

Czwartek    23.05.2019

 

ŚNIADANIE
Bułka musli z masłem śmietankowym lub roślinnym, kiełbasą napoleońską.

 Kakao, herbata zielona

 

OBIAD
Zupa szczawiowa z jajkiem
Zapiekanka z warzywami i żółtym serem
Kompot wiśniowy


PODWIECZOREK.
Galaretka owocowa
Petit Bure
Woda

 

* ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Piątek   24.05.2019

ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym lub roślinnym
Kiełbaska parówkowa z ketchupem na gorąco
Kawa zbożowa na mleku, herbata owocowa

 

OBIAD
Zupa pomidorowa z ryżem
Pierogi leniwe z serem i śmietaną lub kopytka z musem truskawkowym
Kompot owocowy

 

PODWIECZOREK.
Musli na mleku
Bułeczki maślane
Zielona herbata


* ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9

 

 

 

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata,     dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

góra strony