Przedszkole Samorządowe nr 35 "Wesołe" w Białymstoku
godło
 

Jadłospis
od 11.12 do 15.12.2017

na obecny tydzień  (może nieznacznie ulec zmianie)

Poniedziałek      11.12.2017

ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym, klopsem pieczonym i papryką. 
Bawarka
Dieta bezmleczna: Pieczywo mieszane z masłem roślinnym, klopsem pieczonym
i papryką. Herbata owocowa

OBIAD
Zupa szczawiowa z jajkiem. Brązowy makaron z serem i śmietaną. Kompot owocowy.
Dieta bezmleczna: Zupa szczawiowa z jajkiem. Brązowy makaron z musem truskawkowym. Kompot owocowy.

PODWIECZOREK
Pieczywo mieszane z masłem roślinnym, sałata, polędwicą sopocką i ogórkiem kiszonym. Herbata owocowa. Owoce.
Dieta bezmleczna: Pieczywo mieszane z masłem roślinnym, sałata, polędwicą sopocką i ogórkiem kiszonym. Herbata owocowa. Owoce.

 

* ALERGENY: 1, 3, 7, 9, 12.


----------------------------------------------------------------------------------------

Wtorek     12.12.2017

ŚNIADANIE
Bułka hertowa z masłem śmietankowym żółtym serem niskotłuszczowym i pomidorem. Kawa zbożowa na mleku.

Dieta bezmleczna: Bułka hertowa z masłem, szynką gotowaną i pomidorem. Herbata owocowa.

OBIAD
Zupa rosół z makaronem. Potrawka z kurczaka, ziemniaki. Mini marchewka na gorąco.
 Kompot owocowy

PODWIECZOREK
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym, kiełbasą napoleońską i papryką.
Herbata owocowa. Owoce
Dieta bezmleczna:

Pieczywo mieszane z masłem roślinnym, kiełbasą napoleońską i papryką.
Herbata owocowa. Owoce

* ALERGENY: 1, 7, 9,

-----------------------------------------------------------------------------------------

Środa                13.12.2017

ŚNIADANIE
Kasza manna na rzadko na mleku. Rogal maślany z masłem śmietankowym i miodem naturalnym.
Dieta bezmleczna: Kasza manna na rzadko na wodzie. Rogal maślany z masłem roślinnym i miodem naturalnym.

OBIAD
Zupa kalafiorowa. Gołąbki po meksykańsku z kaszą gryczaną.  Woda z cytryną
PODWIECZOREK
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym, sałatą, baleronem i papryką. Herbata z cytryną.
Dieta bezmleczna: Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym, sałatą, baleronem i papryką. Herbata z cytryną. Owoce

 

* ALERGENY: 1, 3, 5, 6, 7, 9, 11
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Czwartek  14.12.2017

ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym, mortadelą z szynki i ogórkiem. Zielona herbata
Dieta bezmleczna: Pieczywo mieszane z masłem roślinnym, mortadelą z szynką i ogórkiem. Zielona herbata

OBIAD
Zupa ryżowa. Bigos, ziemniaki. Kompot owocowy.

PODWIECZOREK
Płatki kukurydziane na mleku. Siedmioraczek. Owoce

Dieta bezmleczna:
Siedmioraczek. Herbata owocowa. Owoce

 

* ALERGENY: 1, 3, 7, 9
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Piątek       15.12.2017

ŚNIADANIE
Bułka hertowa z masłem śmietankowym, sałatą, polędwicą w ziołach i pomidorem. Kakao.
Dieta bezmleczna: Bułka hertowa z masłem roślinnym, sałatą, polędwicą w ziołach i pomidorem. Herbata owocowa
.

OBIAD
Zupa  pomidorowa. Kotlet jajeczny, ziemniaki. Surówka z białej kapusty z marchewką, białym chrzanem, jabłkiem. Kompot owocowy.

PODWIECZOREK
Ciasto marchewkowe. Sok ze świeżych owoców ( jabłko, gruszka, marchewka) – wyrób własny

* ALERGENY: 1, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata,     dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

.

góra strony