Przedszkole Samorządowe nr 35 "Wesołe" w Białymstoku
godło
 

 

Jadłospis
od 26.02 do 02.03.2018

  może nieznacznie ulec zmianie

 

Poniedziałek      26.02.2018

ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym, kiełbasą szynkową i ketchupem. Zielona herbata

Dieta bezmleczna: Pieczywo mieszane z masłem roślinnym, kiełbasą szynkową. Zielona herbata.

OBIAD
Zupa ogórkowa. Brązowy makaron z serem i śmietaną. Kompot wiśniowy
Dieta bezmleczna: Zupa ogórkowa. Brązowy makaron z musem truskawkowym. Kompot wiśniowy.

PODWIECZOREK
Racuchy drożdżowe z jabłkiem i cukrem pudrem. Mleko, herbata owocowa

 

* ALERGENY: 1, 7, 9.

----------------------------------------------------------------------------------------

 

Wtorek      27.02.2018

ŚNIADANIE
Bułka hertowa z masłem śmietankowym, żółtym serem i pomidorem. Kwa zbożowa na mleku
Dieta bezmleczna: Bułka hertowa z masłem roślinnym, wędliną wieprzową i pomidorem. Herbata owocowa.

OBIAD
Zupa pieczarkowa. Kotlet mielony, ziemniaki. Rzepa sopel z marchewką i śmietaną Woda z cytryną.

 

PODWIECZOREK
Kasza manna na mleku z musem truskawkowym. Talerz owoców

Dieta bezmleczna: Kasza manna na wodzie z musem truskawkowym. Talerz owoców

 

* ALERGENY: 1, 3, 7, 9

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

Środa                28.02.2018

ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym, sałatą, kiełbasą napoleońską i rzodkiewką. Bawarka.

Dieta bezmleczna: Pieczywo mieszane z masłem roślinnym, sałatą, kiełbasą napoleońską i rzodkiewką. Herbata owocowa

OBIAD
Zupa fasolowa. Gulasz z indyka z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Surówka działkowicza. Kompot owocowy

PODWIECZOREK
Ryż zapiekany z jabłkiem i śmietaną . Mleko, herbata owocowa.

 

* ALERGENY: 1, 7, 9

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Czwartek  01.03.2018

ŚNIADANIE
Zupa mleczna – makaron. Bułka hertowa z masłem śmietankowym i dżemem niskosłodzonym.

Dieta bezmleczna: Bułka hertowa z masłem roślinnym i dżemem niskosłodzonym. Herbata owocowa.

OBIAD
Zupa czerwony barszcz. Paszteciki z mięsem. Kompot z czarnej porzeczki.

PODWIECZOREK
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym, szynką gotowaną i ogórkiem świeżym. Zielona herbata. Owoce.
Dieta bezmleczna: Pieczywo mieszane z masłem roślinnym, szynką gotowaną i ogórkiem świeżym. Zielona herbata. Owoce

* ALERGENY: 1, 3, 7, 9

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Piątek       02.03.2018

ŚNIADANIE
Bułka żytnia z masłem śmietankowym, sałatą,  polędwicą sopocką i pomidorem. Herbata z cytryną
Dieta bezmleczna: Bułka żytnia z masłem roślinnym, sałatą,  polędwicą sopocką i pomidorem. Herbata z cytryną
.

OBIAD
Zupa  zacierkowa. Ryba soute, ziemniaki. Sałatka szwedzka. Kompot owocowy.

PODWIECZOREK
Pieczywo mieszane z sałatą, jajkiem krojonym, szczypiorkiem i majonezem. Kakao.
Dieta bezmleczna: Pieczywo mieszane z sałatą, jajkiem wędliną wieprzową szczypiorkiem. Herbata owocowa.

* ALERGENY: 1, 3, 7, 9

 

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata,     dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

góra strony