Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie

Jadłospis
od 24.06 – 28.06.2024
może nieznacznie ulec zmianie

Dzień tygodnia

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK
24.06.2024


Chleb pszenno - żytni z masłem, sałatą, szynką z tłuszczykiem i pomidorem
Kawa inka na mleku


(chleb pszenno - żytni pszenica, żyto, masło 82%, mleko 2%, szynka z tłuszczykiem – szynka wieprzowa, sól, azotyn sodu- substancja konserwująca E451, E450, E452, E339 – stabilizatory, kawa inka – zboża 78% ( jęczmień, żyto), cykoria

Zupa rosół z makaronem świderki

(woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, makaron świderki – pszenica, przyprawy)


Potrawka z kurczaka, ziemniaki, Rzodkiewka z ogórkiem i szczypiorkiem oraz ze śmietaną

(woda, mąka pszenna - pszenica, śmietana 18%, jogurt naturalny grecki 10%, olej, pierś z kurczaka, ćwiartka z kurczaka, włoszczyzna paski- marchew, seler, pietruszka - korzeń)


Kompot z czerwonej porzeczki

( czerwona porzeczka)

Racuchy drożdżowe z jabłkiem i cukrem pudrem – wyrób własny
Mleko
Arbuz

(mąka pszenna - pszenica, olej Kujawski – rzepak)- jabłka , jaja,
mleko 2%, drożdże)

 

WTOREK
25.06.2024

Chleb pszenno – żytni z masłem,  polędwicą w ziołach i pomidorem
Kawa zbożowa

(Chleb pszenno - żytni- pszenica, żyto, masło 82%, mleko 2%, kawa zbożowa –żyto 60%, jęczmień 20%, cykoria, burak cukrowy – prażone, polędwica w ziołach : schab wieprzowy, sól, azotan sodu- substancja konserwująca E451, E452, E339 - stabilizatory)

Zupa ogórkowa
(woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, śmietana 18%,
jogurt naturalny grecki 10%, 
masło 82%, przecier ogórkowy – ogórek kiszony
 ( ogórki, woda, sól, koper, czosnek),  przyprawy)


 Zapiekanka z warzywami i żółtym serem
(makaron z pszenicy durum, brokuł, kalafior, ser żółty, cebula, pieczarki, kiełbasa podwawelska-mięso wieprzowe, sól, skrobia( białko sojowe)skrobia, ekstrakt czosnku, azotyn sodu – substancja konserwująca, ekstrat przypraw, granulowany bulion, ekstrat drożdży, maltodeksyna, sacharoza, aromaty), jaja,   śmietana 18%, jogurt naturalny grecki 10%, przyprawy)


 Herbata miętowa


 Kasza manna/Ryż lub makaron z truskawkami –
Mleko

(kasza manna – pszenica 100%, / ryz / makaron – pszenica durum, mleko 2%, śmietana 18%, jogurt naturalny grecki 10%,  )

ŚRODA
26.06.2024

Chleb pszenno –żytni z masłem białym serem i dżemem
Owsianka na mleku

(chleb pszenno - żytni pszenica, żyto, masło 82%, mleko 2%, biały ser – twaróg, dżem niskosłodzony truskawkowy truskawki, cukier, woda, substancja żelująca, regulator kwasowości, kwas cytrynowy, płatki owsiane górskie)


Zupa owocowa
(woda, mieszanka kompotowa – agrest, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, śliwka, kisiel –  cukier, skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), koncentraty roślinne (marchwi, hibiskusa, słodkiego ziemniaka, rzodkiewki, wiśni, jabłka, krokosza), maltodekstryna, aromat, sól, witamina C., makaron – pszenica durum)


 Bigos z młodej kapusty, ziemniaki
(woda, przyprawy, żeberka wieprzowe, salceson- mięso z głów wieprzowych, skórki wieprzowe, sól, przyprawy naturalne, boczek wędzony – sól, azotyn sodu – substancja konserwująca, kiełbasa podwawelska -mięso wieprzowe, sól, skrobia
( białko sojowe)skrobia, ekstrakt czosnku, azotyn sodu – substancja konserwująca, ekstrat przypraw, granulowany bulion, ekstrat drożdży, maltodeksyna, sacharoza, aromaty, kapusta młoda, cebula, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki, koper)


 Woda z cytryną

Bułka pszenna z masłem, kiełbasą napoleońską i pomidorem
Kakao

( Bułka pszenna - pszenica maliny, mleko 2%, kiełbasa napoleońska, pomidor, kakao)

 

 

 

CZWARTEK
27.06.2024

 

 

Chleb pszenno - żytni z masłem, sałatą, jajkiem krojonym, majonezem szczypiorkiem.
Kawa zbożowa

(chleb pszenno - żytni pszenica, żyto, masło 82%, mleko 2%, kawa zbożowa KUJAWIANKA – żyto, jęczmień, cykoria, burak cukrowy - prażone)


Zupa krupnik z pęczakiem i ziemniakami oraz
zieleniną

(woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, ziemniaki,  kasza pęczak
masło 82%, przyprawy, natka pietruszki świeża)

 Kotlet mielony pieczony w piecu, ziemniaki,
Mizeria ze śmietaną

(Łopatka wieprzowa, cebula, jaja, ziemniaki, bułka tarta – pszenica, olej, , przyprawy)


Kompot owocowy

 Chleb pszenno - żytni z masłem, salami bumerang i ogórkiem świeży
Kawa inka na mleku

 

( chleb pszenno - żytni pszenica, żyto, masło 82%, mleko 2%, SALAMI Bumerang, ogórek świeży, kawa inka – zboża 78%
( jęczmień, żyto), cykoria

PIĄTEK
28.06.2024

Chleb pszenno – żytni z pastą z makreli – wyrób własny
Herbata z cytryną

(chleb pszenno - żytni pszenica, żyto, masło 82%, mleko 2%, herbata, cytryna, makrela wędzona, jaja, papryka, cebulka, ogórek kiszony, majonez Kielecki – olej rzepakowy rafinowany, musztarda ( woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, woda, żółtka jaj kurzych), ketchup KOTLIN (pomidory 160g pomidorów zużyto na 100 g produktu, cukier, ocet, skrobia, sól, naturalne aromaty, przyprawy)

Zupa chłopska

(woda, marchew, seler, pietruszka korzeń, masło 82%, ziemniaki, koper, makaron z pszenicy durum, przyprawy)


 makaron z serem śmietaną z jogurtem i truskawkami lub musem truskawkowym

(makaron z pszenicy durum, twaróg, śmietana 18%, jogurt naturalny 10%, truskawki)


Kompot owocowy

Kasza manna
z maliną
Porcja dobra

 

(kasza manna- pszenica, mleko 2% malina, porcja dobra - jabłko (69,5%), jeżyna (30%), cytryna (0,5%)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.


 ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

 

Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.