Przedszkole Samorządowe nr 35 "Wesołe" w Białymstoku
godło
 

Jadłospis
od 15 – 19.10.2018

może nieznacznie ulec zmianie

 

Poniedziałek  15.10.2018

ŚNIADANIE
Bułka żytnia z masłem śmietankowym lub roślinnym,
kiełbasą żywiecką i ogórkiem kiszonym.
Herbata owocowa
.

OBIAD
Zupa szczawiowa z jajkiem
Naleśniki z serem i śmietaną lub z dżemem niskosłodzonym.
Kompot owocowy

PODWIECZOREK
Chleb orkiszowy z masłem śmietankowym lub roślinnym,
 sałatą, indykiem opiekanym i papryką kolorową.
Kakao, herbata
Jabłko

 

* ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9,

----------------------------------------------------------------------------------------

Wtorek  16.10.2018

ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym lub roślinnym,
sałatą, schabem pieczonym i pomidorem.
Herbata z cytryną.

OBIAD
Zupa krupnik z natką pietruszki.
Kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki.
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, rzodkiewką,
natką pietruszki i majonezem.
Kompot owocowy
.

PODWIECZOREK
Gofry
Mleko, herbata
Talerz owoców

 

* ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 8, 9, 11


----------------------------------------------------------------------------------------


Środa 17.102018

ŚNIADANIE
Pieczywo mieszane z masłem śmietankowym, kiełbasą szynkową i ogórkiem świeżym. Jajecznica ze szczypiorkiem. Kawa zbożowa na mleku.

OBIAD
Zupa jarzynowa
Gołąbki po meksykański z kaszą gryczaną.
 Woda z cytryną.

PODWIECZOREK
Koktajl jogurtowo – bananowy lub mus bananowo – brzoskwiniowy – wyrób własny.
Ciasteczka zbożowe

 

* ALERGENY: 1, 3, 6, 7, 9,

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Czwartek    18.10.2018

ŚNIADANIE
Chałka z masłem śmietankowym lub roślinnym i gorzką czekoladą
Zacierka z mąki kukurydzianej i żytniej na mleku, herbata owocowa

OBIAD
Zupa pieczarkowa.
Risotto
Kompot wiśniowy
.

PODWIECZOREK
Chleb żytni z masłem śmietankowym lub roślinnym, sałatą,
roladą drobiową i pomidorem. Zielona herbata z maliną.
Banany

* ALERGENY: 1, 6, 7, 9

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Piątek    19.10.2018

ŚNIADANIE
Baton pszenny z masłem śmietankowym lub roślinnym, sałatą, polędwica sopocką
i papryką kolorową. Herbata z cytryną

OBIAD
Zupa barszcz ukraiński.
Paluszki rybne / koreczki rybne z dorsza, ziemniaki
Sałatka szwedzka
Kompot z czerwonej porzeczki

PODWIECZOREK.
Babka cytrynowa – wrób własny
Mleko. Herbata
Gruszka

* ALERGENY: 1, 3, 4, 6, 7, 9

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata,     dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

 

góra strony