Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie

Jadłospis
od 20.03 – 24.03.2023
może nieznacznie ulec zmianie

Dzień tygodnia

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

ALERGENY

PONIEDZIAŁEK
20.03.2023


Chleb pszenno - żytni z masłem, sałatą lodową / rukolą, szynką z tłuszczykiem i papryką kolorową
Kakao

Zupa ogórkowa
Naleśniki z serem, śmietaną i owocami
Kompot owocowy

Chałka pszenna z masłem
Zupa mleczna literki
Mus owocowy

gluten

mleko

seler

jaja

 

WTOREK
21.03.2023

 

Bułka hertowa z masłem, żółtym serem, wędliną i pomidorem
Bawarka

Zupa fasolowa
Gałeczki drobiowe w sosie koperkowym z kaszą bulgur / gryczaną / jęczmienną
Marchewka z jabłkiem i śmietaną
Kompot owocowy

Racuchy drożdżowe z jabłkiem i cukrem pudrem
Mleko


gluten

mleko

seler

jaja

 

ŚRODA
22.03.2023

Bułka hertowa z masłem
 dżemem niskosłodzonym,
Owsianka na mleku
Jabłko do chrupania

Zupa pomidorowa z kluseczkami
Kolorowe kopytka z cebulką i boczkiem
Ogórek kiszony w słupki
Kompot owocowy

Chleb pszenno – żytni z masłem, sałatą lodową, żywiecką, rzodkiewką, ogórkiem świeżym.
Kakao
Gruszka

gluten

mleko

seler
jaja

CZWARTEK
23.03.2023

 

Chleb firmowy z masłem, białym serem, pomidorem i szczypiorkiem
Kawa inka

Zupa buraczkowa
Udka kurczaka z kulkami ziemniaczanymi
lub frytkami
Rzepa sopel ze śmietaną
Kompot porzeczkowy

Bułka hertowa z nutellą z awokado – wyrób własny
Mix owoców

gluten

mleko

seler

 

PIĄTEK
24.03.2023

Chleb pszenno – żytni z masłem, sałatą, kiełbasą szynkową lub żywiecką i papryką kolorową
Kakao

Zupa ryżowa
Ryba z pieca lub soute, ziemniaki, sur. z kiszonej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulka oraz z olejem
Kompot owocowy

 

Chleb pszenno – żytni z pastą z jaj ze szczypiorkiem i żółtym serem oraz z papryką
Kawa inka na mleku

gluten

mleko

seler

jaja

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.


 ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

 Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.