Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie

Jadłospis
od 27.06 – 30.06.2022
może nieznacznie ulec zmianie

Dzień tygodnia

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK



PONIEDZIAŁEK
27.06.2022

 

Chleb pszenno - żytni
 / gluten/ z masłem
/ laktoza/, kiełbasą szynkową i pomidorem

Kakao
/ laktoza/

Zupa ryżowa na wywarze warzywnym
/ zawiera seler/
Makaron z truskawkami i śmietaną
Kompot owocowy

Chleb pszenno - żytni
 / gluten/ z masłem
/ laktoza/ sałatą, roladą po podlasku i pomidorem


Herbata owocowa

 

WTOREK
28.06.2022

 

Chałka / gluten/ z masłem / laktoza/
Kasza manna na rzadko / laktoza/

Zupa grochowa na wywarze warzywnym
/ zawiera seler/
Kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki
Pomidor z cebulką i olejem
Kompot owocowy

Chleb pszenno - żytni
 / gluten/ z masłem
/ laktoza/, wędliną wieprzową i ogórkiem świeżym
Bawarka / laktoza/
Truskawki

ŚRODA
29.06.2022

Chleb żytni
/ gluten/ z masłem
 / laktoza/ sałatą, jajakiem krojonym, szczypiorkiem i ketchupem
Kawa inka na mleku
 / laktoza/

Zupa kapuśniak na wywarze warzywnym
/ zawiera seler/
Pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaki
Mizeria
Kompot owocowy

Galaretka owocowa z musem jogurtowym
 / laktoza/

 

CZWARTEK
30.06.2022

Chleb pszenno - żytni
/ gluten/ z masłem, kiełbasą żywiecką i pomidorem
Bawarka / laktoza/

 

Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym
 / zawiera seler/
Karkowina z pieczarkami w sosie z kaszą gryczaną,
Kompot owocowy

Bułka pszenna
/ gluten/ z masłem
/ laktoza/, i dżemem niskosłodzonym
Makaron na mleku

/ laktoza/

 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.


 ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

 Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.