KANGURKI

Tablica interaktywna

Nasze przedszkolaki mają to szczęście, że podczas zajęć programowy korzystamy nie tylko z różnego rodzaju tradycyjnych pomocy dydaktycznych alerównież z nowoczesnych osiągnięć. W zeszłym roku szkolnym mieliśmy ją w swojej sali, w tym roku aby korzystać mogi z niej wszyscy została przeniesiona do specjalnej sali na dole przedszkola. O czym mowa? TABLICA INTERAKTYWNA!

Wizyta Tatarów

Dnia 22 listopada do naszego przedszkola przyjechali przedstawiciele mniejszości tatarskiej. Dzieci miały przyjemność uczestniczenia  w prezentacji omawiającej kuchnię, charakterystyczne elementy kultury i zwyczaje tatarów. Po prezentacji mieliśmy możliwość najpierw obejrzenia a następnie nauczenia się typowego tatarskiego tańca. W części ostatniej zajęć wykonywaliśmy pracę plastyczną. Dzieci miały narysować wszystko co zapamiętały z charakterystyki mniejszości. Miłą niespodzianką był słodki poczęstunek, jaki każde z dzieci otrzymało do swojego domu.

Mały patriota

Polska - to taka kraina,
która się w sercu zaczyna.
Potem jest w myślach blisko,
w pięknej ziemi nad Wisłą.
Jej ścieżkami chodzimy,
budujemy, bronimy.
Polska - Ojczyzna...
Kraina, która się w sercu zaczyna.

Wycieczka na Wydział Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku

Dnia 8 Listopada dzieci z grupy KANGURKI udały się na pieszą wycieczkę na Wydział Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Miały tam okazję nie tylko do zobaczenia z bliska i dotknięcia fantomów ludzi, dzieci i niemowląt ale również do zmierzenia sobie ciśnienia oraz tętna. Studenci zorganizowali im przyspieszony kurs pierwszej pomocy. Największą atrakcją okazała się karetka pogotowia do której każdy mógł wejść i dokładnie ją obejrzeć. JAko jedni z pierwszych w Białymstoku mieli również możliwość zwiedzenia  Centrum Symulacji Medycznych. W nim zobaczyli mówiące i oddychające fantomy oraz te na których uczą się przyszli dentyści.

Świat toruńskiego piernika

Dnia 26.10.2017r grupa "Kangurki" udały się na zajęcia interaktywne pt. "Świat toruńskiego piernika". Podczas zajęć zapoznały się ze starodawną rezepturą ciasta piernikowego. Dwiedziały się czym różnił się piernik jadalny od dekoracyjnego oraz tym kiedy wręczano pierniki i w jakim miały być kształcie zależnie od okazji. Pani przewodnik opowiedział również legendę związaną z powstaniem tzw. "katarzynek". Podczas zajęć dzieci samodzielnie wykonały pierniczki dekoracyjne, które zabrały następnie do domu.

Wycieczka do Kampusu Uniwersytetu Białostockiego

Dn. 19.10.2017r. „Kangurki”zwiedziły Kampus Uniwersytetu Białostockiego.

Zwiedzamy Białystok

Dnia 28 września dzieci z grupy "Kangurki" wybrały się na pieszą wycieczkę po Białymstoku. Grupa podziwiała uroki parku miejskiego Planty oraz spacerowała po ogrodach Pałacu Branickich. Po zwiedzaniu nadszedł czas na aktywny odpoczynek na placu zabaw w parku.

Spotkanie autorskie z Panią Darią Szydłowską

29 września grupę "Kangurki" odwiedziła autorka książek dla dzieci Pani Daria Szydłowska. Przedstawiła dzieciom wszystkie etapy procesu powstawania książki. Zaprezentowała swoją książkę "Obrażone zabawki" oraz powstającą jeszcze pozycję. Pani Daria przeczytała nam również fragmenty ze swoich dzieł. Po pokazie podpisała książki dla dzieci.

Wycieczka do Szkoły Rolniczej

Dn. 19.września wybraliśmy się na wycieczkę do Zespołu Szkól Rolniczych przy ul. Ks. S. Suchowolca w Białymstoku. W budynku szkoły zobaczyliśmy bibliotekę, wielką ścianę pełną pucharów za osiągnięcia sportowe oraz nowoczesną halę sportową. Zwiedziliśmy także gospodarstwo rolne prowadzone przez uczniów i nauczycieli szkoły. Dzieci miały okazję obejrzeć zwierzęta hodowlane oraz maszyny rolnicze ułatwiające prace w polu. Niewątpliwą atrakcją była możliwość „pokierowania” nowoczesnym traktorem. Podczas wycieczki dzieci dowiedziały się na czym polega praca rolnika i jak ważną rolę pełni ona dla społeczeństwa. Kilka osób zadeklarowało nawet, że zostaną rolnikami.

Nasze bezpieczne przedszkolaki

Dzieci z grupy Kangurków znają już różne sposoby oznakowania przejścia dla pieszych. Wiedzą, że znaki drogowe dzielimy na: zakazu, nakazu, ostrzegawcze i informacyjne. Wybraliśmy się więc na spacer aby naszą wiedzę sprawdzić w praktyce. Przechodziliśmy przez różne przejścia i rozpoznawaliśmy mijane znaki.

oddzialy / kangurki