KANGURKI

Zwiedzamy Białystok

Dnia 28 września dzieci z grupy "Kangurki" wybrały się na pieszą wycieczkę po Białymstoku. Grupa podziwiała uroki parku miejskiego Planty oraz spacerowała po ogrodach Pałacu Branickich. Po zwiedzaniu nadszedł czas na aktywny odpoczynek na placu zabaw w parku.

Spotkanie autorskie z Panią Darią Szydłowską

29 września grupę "Kangurki" odwiedziła autorka książek dla dzieci Pani Daria Szydłowska. Przedstawiła dzieciom wszystkie etapy procesu powstawania książki. Zaprezentowała swoją książkę "Obrażone zabawki" oraz powstającą jeszcze pozycję. Pani Daria przeczytała nam również fragmenty ze swoich dzieł. Po pokazie podpisała książki dla dzieci.

Wycieczka do Szkoły Rolniczej

Dn. 19.września wybraliśmy się na wycieczkę do Zespołu Szkól Rolniczych przy ul. Ks. S. Suchowolca w Białymstoku. W budynku szkoły zobaczyliśmy bibliotekę, wielką ścianę pełną pucharów za osiągnięcia sportowe oraz nowoczesną halę sportową. Zwiedziliśmy także gospodarstwo rolne prowadzone przez uczniów i nauczycieli szkoły. Dzieci miały okazję obejrzeć zwierzęta hodowlane oraz maszyny rolnicze ułatwiające prace w polu. Niewątpliwą atrakcją była możliwość „pokierowania” nowoczesnym traktorem. Podczas wycieczki dzieci dowiedziały się na czym polega praca rolnika i jak ważną rolę pełni ona dla społeczeństwa. Kilka osób zadeklarowało nawet, że zostaną rolnikami.

Nasze bezpieczne przedszkolaki

Dzieci z grupy Kangurków znają już różne sposoby oznakowania przejścia dla pieszych. Wiedzą, że znaki drogowe dzielimy na: zakazu, nakazu, ostrzegawcze i informacyjne. Wybraliśmy się więc na spacer aby naszą wiedzę sprawdzić w praktyce. Przechodziliśmy przez różne przejścia i rozpoznawaliśmy mijane znaki.

oddzialy / kangurki