KANGURKI

BAJKA O ŻELAZNYM WILKU

29 listopada wybraliśmy się do Muzeum Rzeźby Alfonsa Karnego. Tam mieliśmy okazję obejrzeć interaktywną interpretację "Bajki o Żelaznym Wilku" autorstwa Wacława Sieroszewskiego. Naszym zadaniem było wykonanie rysunku węglem,który przedstawiał autorskie zakończenie bajki. Na koniec ochotnicy prezentowali swoje prace.

Ach, jak cudowna jest Panama...

To tytuł przedstawienia, na którym byliśmy 15 listopada w Białostockim Teatrze Lalek. Była to z pozoru prosta i zwyczajna historia, która pokazała nam, że warto doceniać to, co mamy.

BIBLIOTEKA JEST MIEJSCEM ZACZAROWANYM: BLISKO TU DO BAJKI I PRAWDY, DO UŚMIECHU, DO WZRUSZEŃ…

Jak zostać czytelnikiem -  dowiedzieliśmy się podczas wizyty w Książnicy Podlaskiej (13.10.2018 r.). Pani bibliotekarka zapoznała nas z regulaminem biblioteki, przybliżyła podstawowe zasady wypożyczania i poszanowania książek.

Dla każdego coś dobrego

Jeśli chcesz się żywić zdrowo,
jadaj zawsze kolorowo!
Jedz owoce i jarzyny,
to najlepsze witaminy!
Jedz razowce z grubym ziarnem,
zdrowe jest pieczywo czarne!
Na kanapkę, prócz wędliny,
połóż listek zieleniny!
I kapusta, i sałata,
w witaminy jest bogata!
Mleko, jogurt, ser, maślanka –
to jest twoja wyliczanka!
Chude mięso, drób i ryba
to najlepsze białko chyba!
Sok warzywny, owocowy,
kolorowy jest i zdrowy!
Kto je tłusto i obficie,
ten sam sobie skraca życie!

Jesień to piękna pora roku ...

Całą naszą grupą  poszliśmy jej poszukać.  Znaleźliśmy  jesień w parku w Zwierzyńcu i w ZOO. Jesień  przybrała tam   barwy  żółci, czerwieni, zieleni , pomarańczu i wszystkich ich odcieni. Cudowne  słoneczko i wspaniała  pogoda dodały nam skrzydeł i pełni energii zbieraliśmy kolorowe liście i obserwowaliśmy zwierzęta w ZOO przygotowujące się do zimy. Było super.

A może zostanę ratownikiem...

Dnia 22 października udaliśmy się z wizytą do Centrum Symulacji Medycznej UMB w Białymstoku. Mieliśmy okazję zobaczenia z bliska i dotknięcia fantomów ludzi. Przeszliśmy też  przyspieszony kurs pierwszej pomocy. Największą atrakcją okazała się karetka pogotowia, do której każdy z nas mógł wejść i dokładnie obejrzeć.

MALI PATRIOCI - wizyta w Książnicy Polasiej

09 października  byliśmy gośćmi w Książnicy Podlaskiej. Poznaliśmy trudne słowo – bibliotekarz oraz jego pracę.  Uczestniczyliśmy również w warsztatach pt. „Mały Patriota”. Wiemy już kim jest prawdziwy patriota, kiedy jest rocznica odzyskania Niepodległości. Utrwaliliśmy wiedzę z przedszkola o naszych symbolach narodowych.

Z wizytą w KOMENDZIE MIEJSKIEJ POLICJI

W piątek 21 września korzystając z zaproszenia białostockich policjantów wybraliśmy się z wizytą do Komendy Miejskiej Policji na ulicy Bema. Celem naszej wizyty było poznanie pracy policjanta oraz utrwalenie zasad bezpieczeństwa w ruchu drogowym.

Bezpieczeństwo - po freblowsku

W minionym tygodniu realizowaliśmy tematykę bezpieczeństwa na drodze. Pracowaliśmy w czterech grupach zadaniowo-zabawowych - kąciku darów, twórczym, badawczym oraz gospodarczym.

oddzialy / kangurki