KRÓLICZKI

Rok szkolny 2017-2018

ZAJĘCIA OTWARTE DLA RODZICÓW

16 kwietnia 2018r. na zajęcie  „ Wiosna w lesie” zostali zaproszeni Rodzice naszych „ Króliczków”. Goście oglądali swoje pociechy w trakcie zabaw m.in. z wykorzystaniem elementów metody F, Froebla, metody czytanie globalnego I. Majchrzak czy zabaw w języku angielskim. Spotkanie to było  doskonałą okazją dla Rodziców do obserwacji własnego dziecka pod kątem jakości nabytych w przedszkolu umiejętności, czasu skupiania uwagi, aktywności, współpracy z rówieśnikami, zakresu określonych umiejętności, jak również odwagi w prezentowaniu własnej wiedzy i zdolności.

Spotkanie z Policją

Kolejne spotkanie z Panią Policjantką -  st. sierż. Anną Kazberuk, miało na celu  wzbogacenie wiedzy dzieci dotyczącej zadań podstawowych służb ratunkowych – Policji, Straży Pożarnej oraz Pogotowia Ratunkowego. „Króliczki” utrwaliły zasady związane z bezpiecznymi zachowaniami zarówno w domu, jak i przedszkolu oraz zapoznały się z zasadami korzystania z numerów alarmowych, ponieważ wezwanie pomocy to podstawowa i najważniejsza czynność, jaką należy wykonać w sytuacji zagrożenia zdrowia i życia. Spotkanie zakończyło się radosną zabawą ze śpiewem i oczywiście prezentami – każde dziecko otrzymało opaskę odblaskową.

Rośnij roślinko, już wiosna!

Dzień przed rozpoczęciem kalendarzowej wiosny „Króliczki” postanowiły przyśpieszyć jej prawdziwe przyjście, własnoręcznie zakładając zielony ogródek na parapecie naszej Sali. Pracowicie siały, sadziły, przesadzały, podlewały i tak oto powstał nasz wiosenny kącik przyrody. Teraz pozostało tylko czekać, kiedy tak samo zielono będzie za oknem. Wszystkie nasze dzieci uważają, że tak pięknemu kącikowi przyrody wiosna na pewno się nie oprze i zawita do nas lada dzień.

Spotkanie ze służbami mundurowymi

W lutym nasze „ Króliczki” dwukrotnie spotkały się z przedstawicielami służb mundurowych.

EKO-PRZEDSZKOLAK

W ramach działań profilaktycznych realizowanych przez Straż Miejską, 4 stycznia 2018r. nasze dzieci uczestniczyły w zajęciach z cyklu „ Eko – Przedszkolak”, których celem  jest budzenie i kształtowanie świadomych postaw ekologicznych najmłodszego pokolenia naszego miasta. Przeprowadzona pogadanka i  opowiadanie  uświadomiły „ Króliczkom”,  jakie niebezpieczeństwa grożą środowisku naturalnemu ze strony człowieka. Panowie ze Straży Miejskiej jasno określili, jakie konsekwencji mogą spotkać ludzi niewłaściwie zachowujących się. Działania praktyczne w formie zabawy wpłynęły na kształcenie nawyku dbania o czystość i porządek najbliższego otoczenia, jak również przygotowały dzieci do prawidłowego i samodzielnego uczestnictwa w ochronie środowiska.

Na wakacje ruszać czas

Za dni kilka –o tej porze będę witać polskie morze. Bo najbardziej mi się marzy żeby bawić się na plaży. Morze, góry, las i rzeka; Wszystko to już na nas czeka. Bo zaczęło się już lato. Jedźmy mamo, jedźmy tato.

Na skrzydełkach barwny pyłek...

Na skrzydełkach barwny pyłek, jaki piękny jest motylek!

Rok szkolny 2015-2016

Zabawy z wykorzystaniem narzędzia TOC

Króliczki już po raz kolejny bawiły się w „Logiczną gałązkę” to jedno z narzędzi programu TOC dla Edukacji realizowanego w naszym przedszkolu. Głównym zadaniem programu jest rozwijanie krytycznego myślenia. Stosowanie tego narzędzia pozwala odkryć i nazwać związki przyczynowo–skutkowe: „ jeśli… to…”, pomaga nabyć umiejętność przewidywania następstw własnego zachowania czy podjętych decyzji. Zwieńczeniem naszej zabawy było stworzenie pięknych, wiosennych żonkili.

Rok szkolny 2014-2015

01.06.2015r. wyruszyliśmy z całym przedszkolem na wycieczkę do miejscowości Zawyki

Po zabawie, smacznym posiłku oraz zwiedzaniu zmęczeni, ale szczęśliwi wróciliśmy do przedszkola. Było super!!!!!

oddzialy / kroliczki