KRÓLICZKI

ZAJĘCIA OTWARTE DLA RODZICÓW

16 kwietnia 2018r. na zajęcie  „ Wiosna w lesie” zostali zaproszeni Rodzice naszych „ Króliczków”. Goście oglądali swoje pociechy w trakcie zabaw m.in. z wykorzystaniem elementów metody F, Froebla, metody czytanie globalnego I. Majchrzak czy zabaw w języku angielskim. Spotkanie to było  doskonałą okazją dla Rodziców do obserwacji własnego dziecka pod kątem jakości nabytych w przedszkolu umiejętności, czasu skupiania uwagi, aktywności, współpracy z rówieśnikami, zakresu określonych umiejętności, jak również odwagi w prezentowaniu własnej wiedzy i zdolności.

Spotkanie z Policją

Kolejne spotkanie z Panią Policjantką -  st. sierż. Anną Kazberuk, miało na celu  wzbogacenie wiedzy dzieci dotyczącej zadań podstawowych służb ratunkowych – Policji, Straży Pożarnej oraz Pogotowia Ratunkowego. „Króliczki” utrwaliły zasady związane z bezpiecznymi zachowaniami zarówno w domu, jak i przedszkolu oraz zapoznały się z zasadami korzystania z numerów alarmowych, ponieważ wezwanie pomocy to podstawowa i najważniejsza czynność, jaką należy wykonać w sytuacji zagrożenia zdrowia i życia. Spotkanie zakończyło się radosną zabawą ze śpiewem i oczywiście prezentami – każde dziecko otrzymało opaskę odblaskową.

Rośnij roślinko, już wiosna!

Dzień przed rozpoczęciem kalendarzowej wiosny „Króliczki” postanowiły przyśpieszyć jej prawdziwe przyjście, własnoręcznie zakładając zielony ogródek na parapecie naszej Sali. Pracowicie siały, sadziły, przesadzały, podlewały i tak oto powstał nasz wiosenny kącik przyrody. Teraz pozostało tylko czekać, kiedy tak samo zielono będzie za oknem. Wszystkie nasze dzieci uważają, że tak pięknemu kącikowi przyrody wiosna na pewno się nie oprze i zawita do nas lada dzień.

Spotkanie ze służbami mundurowymi

W lutym nasze „ Króliczki” dwukrotnie spotkały się z przedstawicielami służb mundurowych.

EKO-PRZEDSZKOLAK

W ramach działań profilaktycznych realizowanych przez Straż Miejską, 4 stycznia 2018r. nasze dzieci uczestniczyły w zajęciach z cyklu „ Eko – Przedszkolak”, których celem  jest budzenie i kształtowanie świadomych postaw ekologicznych najmłodszego pokolenia naszego miasta. Przeprowadzona pogadanka i  opowiadanie  uświadomiły „ Króliczkom”,  jakie niebezpieczeństwa grożą środowisku naturalnemu ze strony człowieka. Panowie ze Straży Miejskiej jasno określili, jakie konsekwencji mogą spotkać ludzi niewłaściwie zachowujących się. Działania praktyczne w formie zabawy wpłynęły na kształcenie nawyku dbania o czystość i porządek najbliższego otoczenia, jak również przygotowały dzieci do prawidłowego i samodzielnego uczestnictwa w ochronie środowiska.

Kocham moją Babcię i mojego Dziadka

18 stycznia 2018r. przyszli do naszych dzieci wyjątkowi goście – ich Babcie i Dziadkowie. „ Króliczki” z wielkim przejęciem  zaprezentowały program artystyczny – wiersze, piosenki, taniec do muzyki Johannesa Brahmsa. Zachwycone twarze gości oraz oklaski, świadczyły o tym, jak bardzo podobały się występy wnuków i wnuczek. Potem były życzenia, poczęstunek i wspólne zabawy. Czas spotkania minął zbyt szybko, ale na pewno spotkamy się w tym gronie za rok…

W radosnym oczekiwaniu na święta

Już od pierwszych dni grudnia nasze „Króliczki” rozpoczęły czas radosnego oczekiwania na najpiękniejsze święta w roku.  W tym czasie dzieci nieustannie wzbogacały swoją wiedzę dotyczącą tradycji związanych z obchodzeniem Świąt Bożego Narodzenia.

Polska -moja Ojczyzna

W naszym przedszkolu bardzo ważne jest kształtowanie u dzieci poczucia przynależności społecznej oraz postawy patriotycznej , dlatego też  7 listopada nasze „Króliczki”  wyruszyły na Cmentarz Wojskowy. Tam obejrzały pomniki, zapoznając się jednocześnie z ich symboliką a następnie w atmosferze skupienia zapaliły znicze na grobach żołnierzy, którzy zginęli w obronie naszej Ojczyzny. Dwa dni później aktywnie uczestniczyły w uroczystości przedszkolnej z okazji zbliżającego się Święta Odzyskania Niepodległości.

Co słychać jesienią w parku i w ZOO

Wybraliśmy się do parku i do ZOO sprawdzić, czy na pewno skończyło się lato.  Otaczająca nas flora nie pozostawiła złudzeń – jak najbardziej przyszła jesień. Ale za to jaka piękna w swojej kolorystyce! Co prawda nie słychać już śpiewu ptaków, ale za to kolorowe liście wesoło szeleszczą pod nogami. Nasze dzieci uważnie przyglądały się jesiennej przyrodzie, opisywały ją i określały zmiany w pogodzie charakterystyczne dla tej pory roku. Spotkanie grupy młodych sportowców potwierdziło, że każda pora roku jest odpowiednia na ruch na świeżym powietrzu.

Lubimy owoce, bo są smaczne i zdrowe

Jesień to doskonały czas na tworzenie sytuacji edukacyjnych sprzyjających bezpośredniemu poznawaniu otaczającej przyrody, możliwości korzystania z jej dóbr a tym samym kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Nasze dzieci bezbłędnie rozpoznawały i prawidłowo nazywały owoce, samodzielnie argumentowały, dlaczego powinno się je jeść, jak również dowiedziały się, które z nich pochodzą z polskich upraw. Utrwalaniu postaw prozdrowotnych niewątpliwie służyły spacery, rozmowa z panią sprzedającą owoce i warzywa, wizyta w kuchni przedszkolnej czy samodzielne wykonanie zdrowych deserów owocowych.

Bezpieczni na drodze

W naszym przedszkolu bardzo ważne jest wdrażanie dzieci do dbałości o bezpieczeństwo własne oraz innych. Dlatego też nowy rok szkolny rozpoczęliśmy od wzbogacania wiedzy związanej z zasadami ruchu drogowego, szczególnie tych dotyczących pieszych. Spacery ulicami osiedla i wycieczki na duże skrzyżowania dostarczały możliwości zastosowania wiedzy teoretycznej w praktyce a tym samym rozwojowi prawidłowych nawyków. Nasze spostrzegawcze „ Króliczki” w trakcie obserwacji zachowań  pieszych na drodze wyciągały zaskakująco trafne wnioski, świadczące o wysokim poziomie umiejętności przewidywania zagrożeń.

Znowu Razem

Wakacje minęły i  nasze dzieci znowu spotkały się w przedszkolu – pełne radosnych wspomnień z lata, nowych pomysłów na zabawy i chęci do zawiązywania nowych przyjaźni.  Czekała na nie nowa sala, nowa nazwa grupy – „ Króliczki” i nowy plac zabaw z atrakcyjnym sprzętem ogrodowym.

oddzialy / kroliczki