KRÓLICZKI

Kocham moją Babcię i mojego Dziadka

18 stycznia 2018r. przyszli do naszych dzieci wyjątkowi goście – ich Babcie i Dziadkowie. „ Króliczki” z wielkim przejęciem  zaprezentowały program artystyczny – wiersze, piosenki, taniec do muzyki Johannesa Brahmsa. Zachwycone twarze gości oraz oklaski, świadczyły o tym, jak bardzo podobały się występy wnuków i wnuczek. Potem były życzenia, poczęstunek i wspólne zabawy. Czas spotkania minął zbyt szybko, ale na pewno spotkamy się w tym gronie za rok…

W radosnym oczekiwaniu na święta

Już od pierwszych dni grudnia nasze „Króliczki” rozpoczęły czas radosnego oczekiwania na najpiękniejsze święta w roku.  W tym czasie dzieci nieustannie wzbogacały swoją wiedzę dotyczącą tradycji związanych z obchodzeniem Świąt Bożego Narodzenia.

Polska -moja Ojczyzna

W naszym przedszkolu bardzo ważne jest kształtowanie u dzieci poczucia przynależności społecznej oraz postawy patriotycznej , dlatego też  7 listopada nasze „Króliczki”  wyruszyły na Cmentarz Wojskowy. Tam obejrzały pomniki, zapoznając się jednocześnie z ich symboliką a następnie w atmosferze skupienia zapaliły znicze na grobach żołnierzy, którzy zginęli w obronie naszej Ojczyzny. Dwa dni później aktywnie uczestniczyły w uroczystości przedszkolnej z okazji zbliżającego się Święta Odzyskania Niepodległości.

Co słychać jesienią w parku i w ZOO

Wybraliśmy się do parku i do ZOO sprawdzić, czy na pewno skończyło się lato.  Otaczająca nas flora nie pozostawiła złudzeń – jak najbardziej przyszła jesień. Ale za to jaka piękna w swojej kolorystyce! Co prawda nie słychać już śpiewu ptaków, ale za to kolorowe liście wesoło szeleszczą pod nogami. Nasze dzieci uważnie przyglądały się jesiennej przyrodzie, opisywały ją i określały zmiany w pogodzie charakterystyczne dla tej pory roku. Spotkanie grupy młodych sportowców potwierdziło, że każda pora roku jest odpowiednia na ruch na świeżym powietrzu.

Lubimy owoce, bo są smaczne i zdrowe

Jesień to doskonały czas na tworzenie sytuacji edukacyjnych sprzyjających bezpośredniemu poznawaniu otaczającej przyrody, możliwości korzystania z jej dóbr a tym samym kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Nasze dzieci bezbłędnie rozpoznawały i prawidłowo nazywały owoce, samodzielnie argumentowały, dlaczego powinno się je jeść, jak również dowiedziały się, które z nich pochodzą z polskich upraw. Utrwalaniu postaw prozdrowotnych niewątpliwie służyły spacery, rozmowa z panią sprzedającą owoce i warzywa, wizyta w kuchni przedszkolnej czy samodzielne wykonanie zdrowych deserów owocowych.

Bezpieczni na drodze

W naszym przedszkolu bardzo ważne jest wdrażanie dzieci do dbałości o bezpieczeństwo własne oraz innych. Dlatego też nowy rok szkolny rozpoczęliśmy od wzbogacania wiedzy związanej z zasadami ruchu drogowego, szczególnie tych dotyczących pieszych. Spacery ulicami osiedla i wycieczki na duże skrzyżowania dostarczały możliwości zastosowania wiedzy teoretycznej w praktyce a tym samym rozwojowi prawidłowych nawyków. Nasze spostrzegawcze „ Króliczki” w trakcie obserwacji zachowań  pieszych na drodze wyciągały zaskakująco trafne wnioski, świadczące o wysokim poziomie umiejętności przewidywania zagrożeń.

Znowu Razem

Wakacje minęły i  nasze dzieci znowu spotkały się w przedszkolu – pełne radosnych wspomnień z lata, nowych pomysłów na zabawy i chęci do zawiązywania nowych przyjaźni.  Czekała na nie nowa sala, nowa nazwa grupy – „ Króliczki” i nowy plac zabaw z atrakcyjnym sprzętem ogrodowym.

oddzialy / kroliczki