MALEŃSTWA

Letnie zabawy

Ruch jest życiem, życie jest ruchem(A.Senger)

Dzień Mamy i Taty

Ze wszystkich kwiatów świata
chciałbym zerwać ... słońce.
I dać je potem dla Was,
złociste i gorące.
Słoneczko jest daleko,
ale nie martw się Tato i Mamo,
narysowałem drugie

Mali ogrodnicy

Wiosna  w tym roku była wyjątkowo kapryśna i zmierzała do nas bardzo powoli, dlatego też nasze Maleństwa postanowiły same założyć zielony kącik w naszej sali, z nadzieją, że w ten sposób zwabią do nas tę piękną porę roku.

Dzień Babci i Dziadka

Dziś mojej Babci i mojemu Dziadkowi życzenia złożę,
w wiązankę kwiatów serduszko włożę

i wiem, że bardzo będą się cieszyć,
kiedy zobaczą, że do nich śpieszę.
Moja Babcia i Dziadek są najlepsi na świecie
- wszystkim wam powiem, bo wy nie wiecie!

Przez dziurkę od klucza

Nie bez kozery się mówi, że dzieci „najszybciej się uczą poprzez zabawę”, dlatego też staramy się im to jak najczęściej umożliwiać. A Drogim Rodzicom jak przez dziurkę od klucza, chcemy pokazać kilka zdjęć zrobionych podczas takich zajęć. Dzieci uczyły się na nich stosunków przestrzennych, zasad bezpiecznej zabawy na śniegu, dobierania odpowiednich ubrań do pory roku i pogody oraz rozwijały mała motorykę i swoja wyobraźnię podczas zajęć z masą solną.

Mikołajki

Już od pierwszych dni grudnia nasze „Maleństwa” rozpoczęły czas radosnego oczekiwania na najpiękniejsze święta w roku.  W tym czasie dzieci nieustannie wzbogacały swoją wiedzę dotyczącą tradycji związanych z obchodzeniem Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie 6 grudnia obchodziliśmy imieniny św. Mikołaja. Razem z solenizantem przyjechali Kubuś Puchatek i Tygrysek. Dodatkową niespodzianką były odwiedziny Misia Polarnego. Wszyscy razem świętowaliśmy imieniny a naszą imprezę uwieczniła również lokalna telewizja.

Bal karnawałowy

11 stycznia 2017r. nasze przedszkole zamieniło się w magiczną krainę pełną księżniczek, rycerzy i innych super bohaterów z bajek, ponieważ właśnie tego dnia, zgodnie z tradycją, odbył się bal karnawałowy. Nasze dzieci z wielką radością i zapałem uczestniczyły w licznych zabawach i konkursach przygotowanych i prowadzonych przez znanych Teatr „Conieco”.

Zabawy z Darami Froebla

Nasze przedszkole już od kilku lat posiada fantastyczne pomoce dydaktyczne.  Są to tak zwane dary, czyli materiały, które mają postać wełnianych piłeczek oraz zestawów drewnianych klocków w kształcie sześcianów, walców, graniastosłupów, a także mozaiki, patyczki, pierścienie, i punkty. Praca z tymi pomocami oparta jest o założenia zawarte w koncepcji wielkiego pedagoga, ojca wychowania przedszkolnego Friedricha Wilhelma Froebla. Dary służą dzieciom do zabaw percepcyjno- manipulacyjnych, badawczych oraz umożliwiają rozwój zdolności artystycznych. Nasze Maleństwa z wielkim zachwytem się z nimi zapoznawały. A obecnie chętnie podejmują z ich wykorzystaniem zabawy badawcze, tematyczne i konstrukcyjne. Zabawa z wykorzystaniem tych pomocy jak widać sprawia dzieciom ogromną radość dając jednocześnie świetne efekty w zakresie wspierania ich rozwoju.

Urodziny Kubusia Puchatka

Dnia 24 listopada obchodziliśmy w przedszkolu urodziny Kubusia Puchatka. Nasze Pociechy zabrały ze sobą do przedszkola swoich pluszowych przyjaciół, aby razem bawić się z dostojnym jubilatem. Był tort urodzinowy ze świeczkami i pamiątkowe zdjęcia. Dzieci poznały historię Kubusia Puchatka, bawiły się wspólnie z misiem i integrowały się z innymi grupami. Zabawa z wielkim Kubusiem na pewno na długo pozostanie w ich pamięci.

Pasowanie na przedszkolaka

Dokładnie 17 listopada 2016r. nastąpił ten oczekiwany przez nasze „ Maleństwa” dzień – zostały bowiem oficjalnie pasowane na prawdziwych przedszkolaków!

Spotkanie z prezydentem Białegostoku Panem Tadeuszem Truskolaskim

7 listopada 2016 r. do naszego przedszkola przyjechał Prezydent Białegostoku. Nasze „Maleństwa” pięknie ubrane i niezwykle przejęte zaprezentowały gościom taniec do muzyki J. Straussa ( walc op. 314). Pan Prezydent rozmawiał z dziećmi i zapraszał do wspólnego świętowania 98 rocznicy odzyskania niepodległości. Nasi wychowankowie otrzymali w prezencie biało – czerwone flagi do udekorowania swoich domów oraz pamiątkowe pocztówki z przesłaniem dla Rodziców.

Pierwsze tygodnie w przedszkolu

PIERWSZE TYGODNIE

Spotkania adaptacyjne

W dniach 29 – 31.08.2016r. w naszym przedszkolu odbyły się zajęcia adaptacyjne dla dzieci nowo przyjętych na nowy rok szkolny 2016/17.

oddzialy / malenstwa