MALEŃSTWA

Policja czyta dzieciom

Podobny obrazDnia 23 listopada 2018r odwiedziły nas dwie przemiłe Panie policjantki z Komendy Miejskiej Policji w Białymstoku. Przeczytały dzieciom opowiadanie z książki "Gang słodziaków". Wszystkie dzieci z zaciekawieniem słuchały bajki.Większość dzieci, ku naszej uciesze, poinformowała Panie, że rodzice też w domu czytają im książeczki i bajeczki przed spaniem.

Kolejne spotkanie z Darami Frebla

Dnia 23 listopada dzieci z grupy MAleństwa miały po raz koleny możliwość spotkania z Darami Frebla. Obejrzały tego dnia teatrzyk stolikowy dotyczący podróży człowieka w kropli deszczu. Kolejną część zajęć stanowiły zabawy stolikowe z Darami. Dzieci układały domy, kwiaty deszcz z Daru 7,8 i 9.

Zdrowe urodziny

Podobny obraz Z okazji urodzin Zosi z naszej grupy mieliśmy dziś bardzo zdrową ucztę. Rodzice Solenizantki przygotowali dla każdego dziecka mix owoców świeżych i suszanych. Oprócz tego wszyscy otrzymali pyszne soczki owocowe. Dziękujemy rodzicom za pomoc w szerzeniu zdrowych nawyków żywieniowych.

Pierwsze spotkanie z Darami Frebla

Znalezione obrazy dla zapytania dary froebelWszystkie nasze przedszkolaki znają Dary Frebla. Jest to niezastąpione narzędzie w codziennych zajęciach i zabawach w starszych grupach. NAsze Maleństwa miały dziś, po raz pierwszy okazję aby się z nimi zapoznać. Jak widać na załączonych zdjęciach Dar 1 (piłeczki) bardzo przypadł im do gustu. Z Daru 8 budowaliśmy natomiast domy swoje lub wymarzone. Przed nami jeszcze szereg nowych Darów do poznania a więc zapowiada się wspaniała zabawa :)

Pasowanie

Znalezione obrazy dla zapytania pasowanieWłaśnie dzisiaj, właśnie dzisiaj będzie pasowanie

Wizyta w Klockolandii

Kolorowe klocki Jaś dostał od mamy,

Wysyłamy listy

Znalezione obrazy dla zapytania listonosz rysunek Nasze Maleństwa przez cały tydzień zgłębiały tajniki związane z wysyłaniem listów. Analizowaliśmy drogę paczki od adresata do nadawcy, układaliśmy znaczkowe rytmy, oglądaliśmy klasery kolekcjonerskie i sami stemplowaliśmy swój znaczek. Aby dokładniej zapoznać się z pracą urzędnika pocztowego oraz listonosza wybraliśmy się na wycieczkę do Urzędu pocztowego. Wszystkie treści poznawaliśmy dodatkowo w języku angielskim.

Witaminki, witaminki

O tym jak ważne w codziennej diecie jest spożywanie warzyw i owoców wie większość z nas - lecz często o tym zapominamy.  Maleństwa miały okazję zobaczyć i spróbować jak smakują owoce i warzywa. Dowiedziały się także, jak wiele witamin i składników mineralnych zawierają, oraz jak ważne są dla naszego prawidłowego rozwoju. Zazwyczaj nakłaniane do ich jedzenia dzieci, dziś same chętnie opróżniły talerze.

Wizyta pani policjantki

Dnia 25 września 2018r grupę Maleństw odwiedziła pani policjantka. Opowiedziała nam o zasadach bezpiecznego zachowania sie na drodze, o tym co możemy robić i czego nam nie wolno. Dzieci mogły zadać poni policjantce wszystkie pytania, które przyszły im do głowy. Wizyta gościa świetnie zgrałą się z omawianą przez nas w tym tygodniu tematyką.

Pierwsze urodziny w grupie

Pierwszy tort

Idzie wąż......

Idzie wąż wąską dróżką,
nie porusza żadną nóżką.
Poruszałby gdyby mógł,
lecz wąż przecież nie ma nóg.

oddzialy / malenstwa