PUCHATKI

Kiszenie kapusty

"Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec, to ci było szatkowanie!
"

Spotkanie autorskie

W piątek 29 września odwiedziła nas Pani Daria Szydłowska białoruska autorka wierszowanych pouczających historyjek dla dzieci, obecnie mieszkająca w Polsce. Podczas spotkania dzieci dowiedziały się jak powstają książki, miały okazję zobaczyć prawdziwe szkice i ilustracje książek.

Poznajemy nasze miasto

Białystok to piękna stolica Podlasia, a przy tym największe miasto Polski północno-wschodniej. I dlatego też w czwartek 28 września wybraliśmy się na wycieczkę po naszym pięknym mieście. Byliśmy na Plantach rozkoszując się widokiem fontann. Widzieliśmy  najpiękniejszą i zarazem najcenniejszą budowlę w mieście Pałac Branickich, wraz z otaczającym go zabytkowym, cudnym ogrodem. Na koniec wycieczki udaliśmy się pod betonową rzeźbę Psa Kawelina.

Bezpieczeństwo - najważniejsze !

Bezpieczeństwo naszych pociech jest najważniejsze! Dlatego już w trzecim tygodniu września wybraliśmy się na pobliskie skrzyżowanie w celu praktycznej nauki przechodzenia przez jezdnię.  Zapoznaliśmy się z wyglądem i znaczeniem kilku ważnych znaków drogowych. Obserwowaliśmy też zachowanie pieszych i pojazdów. Przechodziliśmy na drugą stronę ulicy z zastosowaniem zasad bezpieczeństwa.

oddzialy / puchatki