PUCHATKI

Z wizytą w KROKOSPOKO

W piątek 24 marca wybraliśmy się autobusem BKM, aby pobrykać, pofikać i poszaleć w nowym centrum zabaw "Krokospoko". Do celu dotarliśmy bardzo szybko. Na miejscu uciechom nie było końca. Czekały na nas piłeczki, zjeżdżalnie, tunele, kolorowe zabawki . Wiele przeżyć dostarczał  basen wypełniony kolorowymi piłeczkami, w którym czuliśmy się jak „ryby w wodzie”.  Podobną popularnością cieszyła się także trampolina, a podskoki na niej wywoływały uśmiech i wielką radość. Atrakcji było tak dużo, że wielu z nas opuszczało "Krokospoko" ze smutkiem i  "łzami w oczach".

Na urodzinach u Kubusia Puchatka

Korzystając z zaproszenia uczniów z Prywatnej Szkoły Językowo-Informatycznej w czwartek 23 marca wybraliśmy się na przedstawienie - bohaterowie z różnych bajek przybyli aby świętować urodziny Kubusia Puchatka.

My się zimy nie boimy...

Hu! hu! ha!

W zdrowym ciele zdrowy duch...

15.12.2017r. byliśmy gośćmi w Szkole Podstawowej nr 9.  Przygotowano dla nas wiele ciekawych zajęć sportowych podczas których mogliśmy sprawdzić naszą sprawność. Wszyscy radziliśmy sobie świetnie, chociaż niektóre ćwiczenia wcale nie były proste.

Zdrowie na talerzu - warsztaty z rodzicami

Dnia 30 listopada odwiedzili nas nasi rodzice. Mieli okazję zobaczyć jak pracujemy wykorzystując froeblowskie dary. Na zakończenie wspólnie przygotowaliśmy pasty na kanapki - przepyszny smalec z fasoli i pastę z makreli.

Spotkanie z Tatarami

W listopadzie mieliśmy przyjemność gościć w naszym przedszkolu młodzież tatarską. Poznaliśmy pochodzenie Tatarów, trochę historii, ale najbardziej podobały nam się kolorowe stroje. Wiemy jakie są najbardziej znane tatarskie dania, a najsłodsze z nich dostaliśmy jako upominek do domu. Taniec, którego się uczyliśmy dodał nam energii do wykonania ciekawej pracy plastycznej.

Alfabet z Froeblem

Poznajemy już litery i cyfry. Chcąc  je lepiej zapamiętać układamy ich modele z klocków Froebla. Mamy przy tym fają zabawę, ponieważ wymyślamy wzory z różnych kolorów i kształtów.

Z wizytą na Wydziale Biologii i Chemii

W czwartek 15 listopada wybraliśmy się do nowego kampusu uniwersyteckiego, który mieści się na ulicy Ciołkowskiego. Wycieczka była bardzo ciekawa i interesująca. W centrum przyrodniczym podziwialiśmy wspaniałe okazy wypchanych zwierząt, jak również żywe płazy i gady.

Wizyta naszych absolwentów

W grupie uczymy się wielu ciekawych rzeczy, wykonujemy piękne prace, poznajemy ciekawych ludzi mamy fajne zajęcia. Co jakiś czas odwiedzają nas też absolwenci naszego przedszkola. Podczas jednej z wizyt  wspólnie z nimi urządziliśmy muzykowanie. My graliśmy na dzwonkach, a nasi goście na fletach. Zabawa była super, a koncert było słychać w całym przedszkolu.

Z wizytą w CENTRUM DYDAKTYCZNO-NAUKOWYM

Dnia 8 listopada wybraliśmy się z grupą Kangurków na WYDZIAŁ NAUK O ZDROWIU.  Mieliśmy okazję obejrzeć fantomy medyczne, wejść do karetki. Obserwowaliśmy na ekranie monitora jak pracuje nasze serce, badaliśmy ciśnienie tętnicze. Wielką atrakcją okazała się wizyta w CENTRUM SYMULACJI MEDYCZNEJ, gdzie poznaliśmy Stasia - fantoma, który z nami rozmawiał.

PAMIETAMY

Uczymy się na co dzień właściwego zachowania, troski o słabszych, ale również szacunku. Aby oddać cześć poległym udaliśmy się na cmentarz wojskowy, gdzie zapaliliśmy znicze i uczciliśmy  chwilą ciszy pamięć  o żołnierzach. Pamiętamy również o naszych bliskich…..

Toruńskie pierniki

Dawno, dawno temu w Toruniu żyło wielu piekarzy. Każdy z nich piekł pierniki według własnego przepisu. W cukierni Bartłomieja pracował Bogumił. Był to miły i wesoły piekarz. Dał się lubić i miał wielu przyjaciół. Bogumił zakochał się w córce Bartłomieja – Katarzynie. Dla niej przynosił piękne niezapominajki i wypiekał pierniki w kształcie serca.

Wiem co jem

Pod takim hasłem upłynął nam cały tydzień w przedszkolu. Dowiedzieliśmy się, czym jest piramida żywienia, które produkty powinniśmy jeść często, a których unikać.  Sami również tworzyliśmy taką piramidę.

Kiszenie kapusty

"Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec, to ci było szatkowanie!
"

Spotkanie autorskie

W piątek 29 września odwiedziła nas Pani Daria Szydłowska białoruska autorka wierszowanych pouczających historyjek dla dzieci, obecnie mieszkająca w Polsce. Podczas spotkania dzieci dowiedziały się jak powstają książki, miały okazję zobaczyć prawdziwe szkice i ilustracje książek.

Poznajemy nasze miasto

Białystok to piękna stolica Podlasia, a przy tym największe miasto Polski północno-wschodniej. I dlatego też w czwartek 28 września wybraliśmy się na wycieczkę po naszym pięknym mieście. Byliśmy na Plantach rozkoszując się widokiem fontann. Widzieliśmy  najpiękniejszą i zarazem najcenniejszą budowlę w mieście Pałac Branickich, wraz z otaczającym go zabytkowym, cudnym ogrodem. Na koniec wycieczki udaliśmy się pod betonową rzeźbę Psa Kawelina.

Bezpieczeństwo - najważniejsze !

Bezpieczeństwo naszych pociech jest najważniejsze! Dlatego już w trzecim tygodniu września wybraliśmy się na pobliskie skrzyżowanie w celu praktycznej nauki przechodzenia przez jezdnię.  Zapoznaliśmy się z wyglądem i znaczeniem kilku ważnych znaków drogowych. Obserwowaliśmy też zachowanie pieszych i pojazdów. Przechodziliśmy na drugą stronę ulicy z zastosowaniem zasad bezpieczeństwa.

oddzialy / puchatki