PUCHATKI

Zdrowie na talerzu - warsztaty z rodzicami

Spotkanie z Tatarami

Alfabet z Froeblem

Poznajemy już litery i cyfry. Chcąc  je lepiej zapamiętać układamy ich modele z klocków Froebla. Mamy przy tym fają zabawę, ponieważ wymyślamy wzory z różnych kolorów i kształtów.

Z wizytą na Wydziale Biologii i Chemii

W czwartek 15 listopada wybraliśmy się do nowego kampusu uniwersyteckiego, który mieści się na ulicy Ciołkowskiego. Wycieczka była bardzo ciekawa i interesująca. W centrum przyrodniczym podziwialiśmy wspaniałe okazy wypchanych zwierząt, jak również żywe płazy i gady.

Wizyta naszych absolwentów

W grupie uczymy się wielu ciekawych rzeczy, wykonujemy piękne prace, poznajemy ciekawych ludzi mamy fajne zajęcia. Co jakiś czas odwiedzają nas też absolwenci naszego przedszkola. Podczas jednej z wizyt  wspólnie z nimi urządziliśmy muzykowanie. My graliśmy na dzwonkach, a nasi goście na fletach. Zabawa była super, a koncert było słychać w całym przedszkolu.

Z wizytą w CENTRUM DYDAKTYCZNO-NAUKOWYM

Dnia 8 listopada wybraliśmy się z grupą Kangurków na WYDZIAŁ NAUK O ZDROWIU.  Mieliśmy okazję obejrzeć fantomy medyczne, wejść do karetki. Obserwowaliśmy na ekranie monitora jak pracuje nasze serce, badaliśmy ciśnienie tętnicze. Wielką atrakcją okazała się wizyta w CENTRUM SYMULACJI MEDYCZNEJ, gdzie poznaliśmy Stasia - fantoma, który z nami rozmawiał.

PAMIETAMY

Uczymy się na co dzień właściwego zachowania, troski o słabszych, ale również szacunku. Aby oddać cześć poległym udaliśmy się na cmentarz wojskowy, gdzie zapaliliśmy znicze i uczciliśmy  chwilą ciszy pamięć  o żołnierzach. Pamiętamy również o naszych bliskich…..

Toruńskie pierniki

Dawno, dawno temu w Toruniu żyło wielu piekarzy. Każdy z nich piekł pierniki według własnego przepisu. W cukierni Bartłomieja pracował Bogumił. Był to miły i wesoły piekarz. Dał się lubić i miał wielu przyjaciół. Bogumił zakochał się w córce Bartłomieja – Katarzynie. Dla niej przynosił piękne niezapominajki i wypiekał pierniki w kształcie serca.

Wiem co jem

Pod takim hasłem upłynął nam cały tydzień w przedszkolu. Dowiedzieliśmy się, czym jest piramida żywienia, które produkty powinniśmy jeść często, a których unikać.  Sami również tworzyliśmy taką piramidę.

Kiszenie kapusty

"Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec, to ci było szatkowanie!
"

Spotkanie autorskie

W piątek 29 września odwiedziła nas Pani Daria Szydłowska białoruska autorka wierszowanych pouczających historyjek dla dzieci, obecnie mieszkająca w Polsce. Podczas spotkania dzieci dowiedziały się jak powstają książki, miały okazję zobaczyć prawdziwe szkice i ilustracje książek.

Poznajemy nasze miasto

Białystok to piękna stolica Podlasia, a przy tym największe miasto Polski północno-wschodniej. I dlatego też w czwartek 28 września wybraliśmy się na wycieczkę po naszym pięknym mieście. Byliśmy na Plantach rozkoszując się widokiem fontann. Widzieliśmy  najpiękniejszą i zarazem najcenniejszą budowlę w mieście Pałac Branickich, wraz z otaczającym go zabytkowym, cudnym ogrodem. Na koniec wycieczki udaliśmy się pod betonową rzeźbę Psa Kawelina.

Bezpieczeństwo - najważniejsze !

Bezpieczeństwo naszych pociech jest najważniejsze! Dlatego już w trzecim tygodniu września wybraliśmy się na pobliskie skrzyżowanie w celu praktycznej nauki przechodzenia przez jezdnię.  Zapoznaliśmy się z wyglądem i znaczeniem kilku ważnych znaków drogowych. Obserwowaliśmy też zachowanie pieszych i pojazdów. Przechodziliśmy na drugą stronę ulicy z zastosowaniem zasad bezpieczeństwa.

oddzialy / puchatki