PUCHATKI

Dzień Mamy i Taty

XV Podlaski Festiwal Nauki i Sztuki

We środę, 17 maja dzieci uczestniczyły w XV Podlaskim Festiwalu Nauki i Sztuki. Hasłem tegorocznej edycji jest "Raduj się nauką!", które jest nawiązaniem do 150. rocznicy urodzin wybitnej uczonej Marii Skłodowskiej-Curie. Uroczysta Inauguracja Festiwalu odbyła się w Centrum Dydaktyczno-Naukowym Wydziału Nauk o Zdrowiu. Dzieci zwiedziły Salę Fantomowego Zakładu Medycyny Ratunkowej WNOZ UMB, gdzie zobaczyły wnętrze karetki, aparaturę, a sami przećwiczyli pierwszą pomoc.

Tydzień z Froeblem

Kolejny tydzień minął. Wiosna przyszła, przyleciały ptaki, pojawiły się wiosenne kwiaty. Wszystko to już Puchatki wiedzą, teraz zostało tylko pokazać i utrwalić, podczas pracy w czterech grupach: gospodarczej, badawczej, darów i twórczej. Nikt się nie nudził, wszyscy ciężko pracowali i z ochotą zajadali, to co sami przygotowali.

Z głową w chmurach

Dlaczego Ziemia krąży wokół Słońca? Dlaczego jest dzień i noc? Co to jest Układ Słoneczny? Tego wszystkiego Puchatki dowiedziały się w minionym tygodniu pracując metodą Froebla. Grupa Darów układała z Darów Froebla poznaną literę „Z z”, planety Układu Słonecznego. Grupa Badawcza oglądała atlasy o kosmosie i wykonała doświadczenie „Wulkan”. Grupa Twórcza konstruowała rakietę kosmiczną, a grupa Gospodarcza robiła zdrowe śniadanie dla kosmonauty. Była to nie tylko świetna zabawa, ale i nauka.

Olimpijka

9 marca Puchatki wzięły udział w Olimpijce Przedszkolaków o Puchar Dyrektora Publicznego Gimnazjum nr 2, przyszłej Szkoły Podstawowej nr 9. Drużyna składała się z 9 osób, które miały nie lada zadanie, biegi, skoki, rzuty, czworakowanie. Zajęliśmy V miejsce. Wszyscy otrzymali dyplomy a drużyna puchar. Jednak najważniejsza jest dobra zabawa i zdrowa rywalizacja.

Z wizytą w bibliotece

Jednym z zadań dydaktycznych. które realizują 6-latki jest kształtowanie i rozwijanie zainteresowań czytelniczych dzieci. W związku z tym po raz drugi gościliśmy w Książnicy Podlaskiej. Nie ma chyba lepszej okazji ku temu, aby ,,zaprzyjaźnić” dzieci z książką. Celem wycieczki było zapoznanie z działalnością biblioteki, pracą bibliotekarza oraz zgromadzonym księgozbiorem. Dzieci dowiedziały się co trzeba zrobić, aby zostać czytelnikiem, do czego służy karta czytelnika i jak należy zachować się w bibliotece. Miały również możliwość z bliska przyjrzeć się książkom dla niewidomych i poznać alfabet Braille,a.

Spotkanie z aktorami

„Czy można płakać z radości i smutno się śmiać?”- rozpoznawanie emocji to trudna sprawa, a szczególnie dla dzieci. Dzieci z grupy „Puchatki” miały możliwość wcielić się w role Pani Miłki, Rozalki i Bodzia, tytułowych bohaterów spektaklu „Emocjałki”, i odegrać scenę złości, przyjaźni i miłości. Wysłuchaliśmy fragmentu książki Grzegorza Kasdepke pt.: „Wielka księga uczuć” i nauczyliśmy się jak przegonić smutek.

Pierwsza pomoc

23 stycznia odwiedzili nas studenci Ratownictwa Medycznego w Białymstoku.  Dzieci  naszego przedszkola poznały zasady udzielania pierwszej pomocy, zaczynając od prawidłowego wezwania pomocy  przez telefon, po najprostsze czynności przy osobie poszkodowanej.  Wszyscy mogli poćwiczyć na manekinie uciski ratownicze, a na sobie pozycję bezpieczną.

Dzień Babci i Dziadka

Dzisiaj jest Dzień Babci i święto Dziadziusia

Autochodzik

Dnia 18 stycznia po raz kolejny w naszym przedszkolu gościliśmy Straż Miejską, która spotkała się z naszymi dziećmi. Była to doskonała okazja, aby przez zabawę uczyć i wyjaśniać, jak ważne jest w życiu codziennym przestrzeganie zasad bezpieczeństwa w ruchu drogowym. W zajęciach funkcjonariusze wykorzystali zestaw edukacyjny "Autochodzik". W trakcie ćwiczeń przedszkolaki mogły utrwalić sobie zdobytą wiedzę. Spotkanie oparte na zabawie wzbudziło wśród dzieci duże zainteresowanie.

Same bale w karnawale

W karnawale, w karnawale

Baje, bajki, bajeczki...

Kolejny przygody bohaterów ze Stumilowego Lasu przeczytała nam Pani Sandra, mama Amelki. Wszyscy uważnie słuchali, bo Kubuś Puchatek ma nie tylko ciekaw, ale i śmieszne przygody. Pani Sandra przygotowała dla naszych Puchatków coś słodkiego i kolorowanki z Kubusiem. Dziękujemy bardzo i czekamy na kolejnych rodziców!

"Kot w butach"

15 grudnia byliśmy w Operze Podlaskiej na spektaklu muzycznym  „Kot w butach”. Chociaż droga była długa i ciężka, to było warto. Piękny spektakl oglądaliśmy z podziwem i zachwytem, a oklaskom nie było końca.

Baje, bajki, bajeczki

Kubuś Puchatek to przyjaciel wszystkich dzieci, a sześciolatków najbardziej, bo przecież nasza grupa nosi Jego imię.  Mamy nawet kącik Kubusia Puchatka, do którego chętnie sięgamy, czytając  przygody bohaterów  Stumilowego Lasu. Pomagają  nam w tym także rodzice. Niedawno odwiedziła nas Pani Kasia,  Mama Zosi, przeczytała nam jeden z  rozdziałów  Kubusia Puchatka. Dzieci słuchały z zaciekawieniem i skupieniem. A na koniec dostały bardzo przydatną rzecz, zakładkę do książki, bo przecież to nie koniec przygód Kubusia. Dziękujemy bardzo i zapraszamy innych rodziców!

Mikołajki

Jesienne rozrywki

Ulepiły sobie dzieci ze śniegu bałwana,

Puchatki wspólnie z Puszatkiem przygotowują się do nauki pisania i czytania

motorykę mała podczas zabaw paluszkowych i masażyków. Pisaliśmy również szlaczki po śladzie. Poznaliśmy tez litery : o,

Przygotowania...

Puchatki wspólnie z  Puszatkiem przygotowują się do nauki pisania i czytania. W związku z tym często ćwiczyliśmy motorykę mała podczas zabaw paluszkowych i masażyków. Pisaliśmy również szlaczki po śladzie. Poznaliśmy tez litery : o, O, a A, e E, i I, m M,. Stale gimnastykujemy buzię i język. Wyrazy dzielimy na sylaby i głoski. Wiemy nawet , że są wyrazy, które brzmią tak samo, ale oznaczają co innego .Doskonalimy umiejętności z zakresu edukacji matematycznej. Utrwaliliśmy poprawne posługiwanie się określeniami: n. przed, obok, pomiędzy, przed. Poznaliśmy cyfry (1-6). Ćwiczyliśmy układanie rytmów, czyli powtarzając się sekwencji. Podczas prac plastycznych wycinamy, kolorujemy, kleimy i lepimy z plasteliny. Tworzymy prace plastyczne grupowe i indywidualne, które można obejrzeć w naszej sali i szatni.

Wycieczka do parku

"Malowała jesień w parku wszystkie liście

Wycieczka...

We wrześniu "Puchatki" poznawały historię miasta Białystok. Wybraliśmy się do zabytkowego pałacu z epoki saskiej w stylu późnobarokowym określany mianem "Wersalu Podlasia". Dzieci podziwiały pałac z zewnątrz jak i wewnątrz. Zwiedziły Aule Magna i Sale Papieską. Podziwiały ogród z balkonu.

oddzialy / puchatki