Toruńskie pierniki

Dawno, dawno temu w Toruniu żyło wielu piekarzy. Każdy z nich piekł pierniki według własnego przepisu. W cukierni Bartłomieja pracował Bogumił. Był to miły i wesoły piekarz. Dał się lubić i miał wielu przyjaciół. Bogumił zakochał się w córce Bartłomieja – Katarzynie. Dla niej przynosił piękne niezapominajki i wypiekał pierniki w kształcie serca.

Pewnego dnia Bartłomiej wybrał się nad strumień. W wodzie zobaczył pszczołę i uratował ją. W trawie ujrzał maleńką królową i rycerzy. Królowa w nagrodę zdradziła mu tajemnicę. Powiedziała, że gdy do ciasta doda złocistego miodu, jego pierniki będą najpyszniejsze. Bogumił upiekł pierniki. Do ciasta dodał złocistego miodu. Kiedy do Torunia przyjechał król na rynku ustawiono wiele straganów. Król zatrzymywał się przy każdym straganie i od piekarzy dostawał kosz z piernikami. Najbardziej smakowały mu pierniki Bartłomieja. Pachniały one najpiękniej i rozpływały się w ustach. W nagrodę Bogumił pojął za żonę, córkę mistrza Bartłomieja - Katarzynę. Został mistrzem piekarskim. Zaczął wozić swoje pierniki do Warszawy i innych miast. Sława toruńskich Pierników obiegła cały świat.

Sprawdzanie folderu w poszukiwaniu zdjęć ... OK.

oddzialy / puchatki / wydarzenia