MĄDRE SOWY

Rok szkolny 2017-2018

Spotkanie z pracownikiem Parku Krajobrazowego

Dnia 8. 05. 2018 r. w naszej grupie gościliśmy przedstawicielkę Parku Krajobrazowego Puszczy Knyszyńskiej.  W trakcie spotkania dzieci miały okazję zapoznać  się z mundurem leśnika . Gość  opowiedział  o swoim podstawowym obowiązku jakim jest troska o las. Przedstawił prezentację multimedialną  o zwierzętach i ptakach  zamieszkujących las , o ich zwyczajach i potrzebach. Przedszkolaki miały okazję posłuchać dźwięków wydawanych przez niektóre ptaki i zwierzęta  oraz  zapoznać się z roślinami charakterystycznymi dla Puszczy Knyszyńskiej . Dzieci dowiedziały się, że człowiek jest gościem w lesie i musi szanować zwyczaje gospodarzy, czyli zwierząt w nim mieszkających. Na koniec spotkania  obejrzały krótkie filmiki edukacyjne o mrówkach, żabach i wiewiórce.  Dzięki tym zajęciom dzieci poszerzyły wiadomości o lesie i jego mieszkańcach.
Wszyscy gorąco podziękowaliśmy za tak ciekawe spotkanie.

Wycieczka do Książnicy Podlaskiej

Dnia  26.04.2018r. dzieci   z grupy „ Mądre Sowy  po raz  trzeci wybrały się na wycieczkę do Książnicy Podlaskiej . Tym rzazem zajęcia dotyczyły pory roku – wiosny .  Najmłodsi czytelnicy z wielkim zainteresowaniem słuchali informacji na temat książek i możliwości jakie daje nam współczesna biblioteka. Obejrzały prezentację „Pachnąca kolorowa wiosna”.  Z radością obejrzały książki grające, trójwymiarowe oraz rozkładane. Na zakończenie zatańczyły „ Walc pszczółki Mai

Wycieczka do Muzeum Rzeźby

Dnia  13.05.2018r.   dzieci z grupy „Mądre Sowy ”  wybrały się na wycieczkę do Muzeum Rzeźby Alfonsa Karnego. W trakcie wizyty w muzeum uczestniczyły w zajęciach interaktywnych  pt. ”Dzieciaki rzeźbią". Dowiedzieliśmy się, jak należy zachowywać się w muzeum, zapoznaliśmy się z twórczością Alfonsa Karnego oraz poznaliśmy różnorodne materiały, z których wykonuje się rzeźby. W czasie zajęć dzieci miały możliwość samodzielnego wykonania rzeźby z gliny. . Dla większości dzieci   był to pierwszy pobyt w tym  muzeum, dzięki któremu miały możliwość  obcowania z dziełami sztuki oraz  pogłębiania zainteresowań malarstwem, rzeźbą i  architekturą .

Cała Polska czyta dzieciom

Założeniem kampanii jest dwudziestominutowe, codzienne czytanie dzieciom, propagowane jako mądry sposób spędzania czasu z dziećmi i najlepsza inwestycja w ich przyszłość. Tego zadania w naszej grupie podjęła się pani Policjant, która czytała dzieciom wybrane przez nich bajki. Jak na Mądre Sowy przystało, wszyscy słuchali uważnie, bo bardzo lubimy bajki.

NASI KOCHANI RODZICE

Mama i tata mądre główkiZnalezione obrazy dla zapytania serce rysunek dziecka

Zwiedzamy Politechnikę Białostocką - WYDZIAŁ MECHANICZNY

Zwiedzamy Politechnikę Białostocką - WYDZIAŁ ELEKTRYCZNY

Z wizytą w Bibliotece

Radio "AKADERA"

Znalezione obrazy dla zapytania mikrofon radiowy rysunek

WYCIECZKA DO MUZEUM WNĘTRZ PAŁACOWYCH W CHOROSZCZY

Już całkiem małe dziecko powinno obserwować prawidłowe zasady zachowywania się przy stole. Ważne, by jadło razem z resztą rodziny, przy wspólnym stole.  Dobre maniery przy stole to oczywiście prawidłowa postawa (nie garbimy się, nie trzymamy łokci lub, co gorsza, nóg na stole czy okolicznych meblach), skupienie na wykonywanej czynności (nie czytamy gazet czy książek, nie bawimy się), jedzenie z zamkniętymi ustami (już 2-3 letnie dziecko można zacząć uczyć przeżuwać bez mlaskania), nieprzeszkadzanie innym w spożywaniu posiłku.

Rok szkolny 2015-2016

Spotkanie dotyczące tolerancji innych kultur

Dnia 21.03.2016 w naszej grupie odbyło się spotkanie dotyczące tolerancji innych kultur (Tradycje Tatarskie). W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Komendy Rejonowej Policji w Białymstoku oraz przedstawiciel Urzędu Miejskiego w Białymstoku. Zajęcia prowadziła pani Dagmara Sulkiewicz, polska Tatarka, autorka projektu, nauczycielka religii muzułmańskiej.

„Zielony ogródek”

Zbliża się wiosna wiec postanowiliśmy założyć „Zielony ogródek” na naszym parapecie. Zgromadziliśmy nasiona, sadzonki i inne rzeczy potrzebne prawdziwym ogrodnikom i stworzyliśmy kącik, o który wspólnie będziemy dbać. Teraz czekamy tylko na efekty naszej pracy.

Straż Miejska w naszym przedszkolu

Dnia 4.03.2016r. w ramach realizacji zadań z zakresu "Bezpieczny Przedszkolak" po raz kolejny, nasze przedszkole odwiedzili pracownicy Komendy Straży Miejskiej w Białymstoku, którzy przygotowali dla dzieci z naszej grupy zajęcia edukacyjne pt."Auto- chodzik.". Celem tych zajęć było : kształtowanie  umiejętności bezpiecznego zachowania się dziecka na drodze , poznanie i przestrzeganie podstawowych zasad bezpiecznego poruszania się po drogach przez pieszych, poznawanie skutków niewłaściwych zachowań i kształtowanie umiejętności ich przewidywania. Bardzo atrakcyjne zabawy
w których aktywnie uczestniczyły dzieci na pewno na długo pozostaną im w pamięci i mamy nadzieję, że będą stosowały zasady ruchu drogowego w praktyce.

Rok szkolny 2014-2015

Muzeum Rzeźby Alfonsa Karnego

W dniu 11.06.15r. grupa Mądre Sowy wybrała się do Muzeum Rzeźby Alfonsa Karnego. Poznaliśmy sylwetkę Alfonsa Karnego, który należał do grona najwybitniejszych rzeźbiarzy II Rzeczypospolitej. Mieliśmy okazję zobaczyć kolekcję dzieł Artysty, której główną częścią jest Galeria Wielkich Polaków. Ponadto podziwialiśmy meble, obrazy, rzeźby i inne archiwalia ilustrujące biografię rzeźbiarza. Mieliśmy tez okazję wczuć się w rolę rzeźbiarza, tworząc swoje dzieła w glinieJ

Wizyta w radiu „AKADERA”

09.06. to „Dzień przyjaciela” tak poinformował nas prezenter radia „AKADERA” pan Michał Czarnecki. Pracownicy radia przyjęli nas z uśmiechem, a pan Michał opowiedział o swojej pracy w radiu oraz odkrył przed nami wiele ciekawych tajemnic radiowców. Wiemy już o przekaźnikach, falach radiowych, poznaliśmy różne rodzaje muzyki oraz poznaliśmy studio w którym nadaje radio. Serdecznie dziękujemy za mile spotkanie.

W Galerii Arsenał

W dniu 02.06.15r. nasza grupa miała okazję zwiedzić sławną już Polsce i na świecie Galerię Arsenał. Dowiedzieliśmy się, że galeria promuje dzieła sztuki nowoczesnej, mieliśmy okazję obejrzeć najnowszą wystawę artysty Tymka Borawskiego. Wspólnie zastanawialiśmy się nad dziełami twórcy. Niektóre odczucia i spostrzeżenia były naprawdę ciekawe.

oddzialy / sowy