MĄDRE SOWY

NASI KOCHANI RODZICE

Mama i tata mądre główkiZnalezione obrazy dla zapytania serce rysunek dziecka

Zwiedzamy Politechnikę Białostocką - WYDZIAŁ MECHANICZNY

Zwiedzamy Politechnikę Białostocką - WYDZIAŁ ELEKTRYCZNY

Z wizytą w Bibliotece

Radio "AKADERA"

Znalezione obrazy dla zapytania mikrofon radiowy rysunek

WYCIECZKA DO MUZEUM WNĘTRZ PAŁACOWYCH W CHOROSZCZY

Już całkiem małe dziecko powinno obserwować prawidłowe zasady zachowywania się przy stole. Ważne, by jadło razem z resztą rodziny, przy wspólnym stole.  Dobre maniery przy stole to oczywiście prawidłowa postawa (nie garbimy się, nie trzymamy łokci lub, co gorsza, nóg na stole czy okolicznych meblach), skupienie na wykonywanej czynności (nie czytamy gazet czy książek, nie bawimy się), jedzenie z zamkniętymi ustami (już 2-3 letnie dziecko można zacząć uczyć przeżuwać bez mlaskania), nieprzeszkadzanie innym w spożywaniu posiłku.

Rok szkolny 2015-2016

Spotkanie dotyczące tolerancji innych kultur

Dnia 21.03.2016 w naszej grupie odbyło się spotkanie dotyczące tolerancji innych kultur (Tradycje Tatarskie). W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Komendy Rejonowej Policji w Białymstoku oraz przedstawiciel Urzędu Miejskiego w Białymstoku. Zajęcia prowadziła pani Dagmara Sulkiewicz, polska Tatarka, autorka projektu, nauczycielka religii muzułmańskiej.

„Zielony ogródek”

Zbliża się wiosna wiec postanowiliśmy założyć „Zielony ogródek” na naszym parapecie. Zgromadziliśmy nasiona, sadzonki i inne rzeczy potrzebne prawdziwym ogrodnikom i stworzyliśmy kącik, o który wspólnie będziemy dbać. Teraz czekamy tylko na efekty naszej pracy.

Straż Miejska w naszym przedszkolu

Dnia 4.03.2016r. w ramach realizacji zadań z zakresu "Bezpieczny Przedszkolak" po raz kolejny, nasze przedszkole odwiedzili pracownicy Komendy Straży Miejskiej w Białymstoku, którzy przygotowali dla dzieci z naszej grupy zajęcia edukacyjne pt."Auto- chodzik.". Celem tych zajęć było : kształtowanie  umiejętności bezpiecznego zachowania się dziecka na drodze , poznanie i przestrzeganie podstawowych zasad bezpiecznego poruszania się po drogach przez pieszych, poznawanie skutków niewłaściwych zachowań i kształtowanie umiejętności ich przewidywania. Bardzo atrakcyjne zabawy
w których aktywnie uczestniczyły dzieci na pewno na długo pozostaną im w pamięci i mamy nadzieję, że będą stosowały zasady ruchu drogowego w praktyce.

Dzień babci i Dziadka

Dnia 21 01.2016 r. w naszym przedszkolu odbyła sie uroczystość
z okazji "
Święta Babci i Dziadka". Nasza grupa przygotowała część artystyczną, na której dzieci zaprezentowały swoje umiejętności recytatorskie, instrumentalne, taneczne i wokalne.
Wszyscy z dumą patrzyli na swoje wnuczęta, które włożyły wiele wysiłku w przygotowanie tej uroczystości. Publiczność nie żałowała również pochwał dla swoich wnuków i nagradzała ich gromkimi brawami. Na koniec tych wyjątkowych występów dzieci wręczyły swoim ukochanym Babciom i Dziadkom własnoręcznie przygotowane laurki i złożyły życzenia.
W dalszej części uroczystości niecodzienni Goście zostali podjęci słodkim poczęstunkiem.
Na zebranych czekała jeszcze jedna niespodzianka – tańce i zabawy.
Kochane Babcie i Dziadkowie wraz ze swoimi wnuczętami wspólnie tańczyli i śpiewali. Wszystkim towarzyszył uśmiech na twarzy i zadowolenie ze wspólnej zabawy.

Rok szkolny 2014-2015

Muzeum Rzeźby Alfonsa Karnego

W dniu 11.06.15r. grupa Mądre Sowy wybrała się do Muzeum Rzeźby Alfonsa Karnego. Poznaliśmy sylwetkę Alfonsa Karnego, który należał do grona najwybitniejszych rzeźbiarzy II Rzeczypospolitej. Mieliśmy okazję zobaczyć kolekcję dzieł Artysty, której główną częścią jest Galeria Wielkich Polaków. Ponadto podziwialiśmy meble, obrazy, rzeźby i inne archiwalia ilustrujące biografię rzeźbiarza. Mieliśmy tez okazję wczuć się w rolę rzeźbiarza, tworząc swoje dzieła w glinieJ

Wizyta w radiu „AKADERA”

09.06. to „Dzień przyjaciela” tak poinformował nas prezenter radia „AKADERA” pan Michał Czarnecki. Pracownicy radia przyjęli nas z uśmiechem, a pan Michał opowiedział o swojej pracy w radiu oraz odkrył przed nami wiele ciekawych tajemnic radiowców. Wiemy już o przekaźnikach, falach radiowych, poznaliśmy różne rodzaje muzyki oraz poznaliśmy studio w którym nadaje radio. Serdecznie dziękujemy za mile spotkanie.

W Galerii Arsenał

W dniu 02.06.15r. nasza grupa miała okazję zwiedzić sławną już Polsce i na świecie Galerię Arsenał. Dowiedzieliśmy się, że galeria promuje dzieła sztuki nowoczesnej, mieliśmy okazję obejrzeć najnowszą wystawę artysty Tymka Borawskiego. Wspólnie zastanawialiśmy się nad dziełami twórcy. Niektóre odczucia i spostrzeżenia były naprawdę ciekawe.

oddzialy / sowy