MĄDRE SOWY

Wycieczka do Książnicy Podlaskiej

Dnia 4.10.2017r dzieci z grupy " Mądre Sowy "były  na wycieczce w Książnicy Podlaskiej. Z wielkim zainteresowaniem obejrzały pomieszczenia biblioteki, zobaczyły jak wygląda czytelnia dla najmłodszych oraz jakie książki w niej się  znajdują.  Pani  bibliotekarka opowiedziała o tym, jak należy zachować się w takim miejscu oraz jak szanować książki. Pokazała, że każda książka znajdująca się w bibliotece ma swój kod paskowy, stempelek,
numerek i pokrótce wyjaśniła przedszkolakom zasady wypożyczania książek. Dużym zainteresowaniem cieszyły się prezentowane książki z puzzlami, magnesami, dźwiękami oraz przestrzennymi ilustracjami. Dla większości dzieci było to pierwsze spotkanie
z biblioteką, ale na pewno nie ostatnie...

Mądre Sowy poznają zasady bezpieczeństwa na drodze

W piątek 29.09.2017, Mądre Sowy wybrały się na spacer w okolicy przedszkola, aby utrwalić w praktyce jak należy się zachowywać w okolicy przejścia dla pieszych. Dzieci obserwowały również poruszające się po drogach pojazdy oraz zwracali uwagę na pieszych przechodzących przez jezdnię.

Wycieczka do radia "Akadera"

W środę  13.09.17r dzieci z grupy Mądre Sowy miały możliwość zobaczyć, jak wygląda siedziba Radia Akadera. Dowiedziały się, skąd bierze się muzyka i wiadomości w radiu, które jest w domu czy samochodzie. Pani, która oprowadzała Grupę po siedzibie Radia w bardzo przystępny sposób wyjaśniła dzieciom, co to są fale radiowe oraz nadajniki. Omówiła konsolę przy której pracują oraz magiczną czarną szafę zwaną szafą dowodzenia.

oddzialy / sowy