MĄDRE SOWY

Muzeum Rzeźby Alfonsa Karnego

Listopad to miesiąc, w którym przyszedł na świat białostocki rzeźbiarz Alfons Karny. 27 listopada odwiedziliśmy muzeum rzeźby. Wycieczka po muzeum wraz z przewodnikiem przybliżyła dzieciom postać Alfonsa Karnego, jego twórczość oraz kolekcję sztuki zgromadzoną przez rzeźbiarza oraz praktyczne poznały techniki  rzeźbiarskich w pracowni plastycznej.

Książnica Podlaska

im. Łukasza Górnickiego w Białymstoku

VII EDYCJA PRZEGLĄDU PIOSENKI PRZEDSZKOLNEJ INSPIROWANA LITERATURĄ DZIECIĘCĄ „WITAJCIE W NASZEJ BAJCE

21.11.2018 nasze młode piosenkarki Hania Mariańska i Weronika Bieniasz pojechały do MDK na przegląd dziecięcej piosenki. Dziewczynki spisały się SUPER!!!

Jesteśmy Polką i Polakiem

Dziewczynką fajną i chłopakiem

CENTRUM SYMULACJI MEDYCZNEJ UMB

22.10.2018 roku „Mądre Sowy” udały się na wycieczkę do Centrum Symulacji Medycznej przy ulicy Szpitalnej. To tutaj, w symulowanych warunkach klinicznych, przy użyciu specjalistycznych fantomów i symulatorów, przyszli lekarze, pielęgniarki i ratownicy medyczni  zdobywają praktyczne umiejętności. Nasze przedszkolaki miały możliwość poćwiczyć na fantomach masaż serca czy też pozycję bezpieczną poszkodowanego . Odwiedziły SOR,  salę operacyjną z symulatorem pacjenta uznawanego za  najdoskonalsze technologicznie urządzenie, bowiem idealnie odzwierciedla ciało człowieka, w tym jego fizjologię. Dzięki takiemu sprzętowi studenci mogą jeszcze lepiej poznać tajniki leczenia ludzi. Gabinet stomatologiczny wraz z wyposażeniem wzbudził u dzieci respekt (ciekawe dlaczego?) Na zakończenie mogliśmy wejść do karetki pogotowia i obejrzeć jej wyposażenie.

Jesień

Jesień na paluszkach spaceruje w parku i rozdaje wszystkim swe skarby w podarku. Wręcza nam bukiety z kolorowych liści i smutek zamienia w roześmiane myśli.

POD SKRZYDŁAMI ORŁA BIAŁEGO

27 września w Białymstoku pod hasłem Pod skrzydłami Orła Białego został zorganizowany Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka. Z tej okazji prezydent Tadeusz Truskolaski spotkał się z dziećmi na miejskim stadionie. – Życzę wszystkim maluchom i ich opiekunom, żeby wszystkie dni w roku były tak radosne, jak ten dzisiejszy – powiedział prezydent Tadeusz Truskolaski. – Spotykamy się w tym miejscu już po raz kolejny. Mam nadzieję, że wspólnie uda się nam zbudować tradycję obchodzenia tego święta w Białymstoku. Reprezentacja „Mądrych Sów” wspólnie z dziećmi białostockich przedszkoli zaśpiewała Hymn Przedszkolaka. Były zabawy i gry integracyjne. Prezydent Białegostoku Tadeusz Truskolaski przeczytał dzieciom legendę Wandy Chotomskiej „O Lechu, Czechu i Rusie”. Odpowiedział także na trudne pytania najmłodszych, np. o historię Białegostoku, matematykę i życie osobiste.

Wycieczka do Komendy Miejskiej Policji

21.09.2018 r. „Mądre Sowy” odwiedziły pokój profilaktyczny tzw.  "Komisariat Młodego Policjanta". Policjantki zapoznały dzieci z trzema kącikami tematycznymi:  ogólnopolicyjny, ruchu drogowego oraz kryminalistyczny. Dowiedziały się jak jest umundurowany policjant i na czym polega jego służba. Zobaczyły również akcesoria policyjne, np. kajdanki czy megafon policyjny oraz sprawdziły ich zastosowanie. W kąciku ruchu drogowego dzieci utrwaliły podstawowe zasady obowiązujące w ruchu drogowym. Wzięły również udział w praktycznych ćwiczeniach przejścia po oznakowanym przejściu dla pieszych wyposażonym w sygnalizator świetlny oraz regulację ruchem drogowym.

Bezpieczny Przedszkolak z Wesołej

Każdy przedszkolak dobrze wie, że na ulicy żarty kończą się.

Przedszkole to ogródek

Przedszkole to ogródek, w którym rosnące rośliny to dzieci, a nauczyciel jest ogrodnikiem dbającym i pielęgnującym ich rozwój”.

oddzialy / sowy