MĄDRE SOWY

ŚWIĘTO BABCI I DZIADKA

Zimowe słonko wesoło patrzy i ciepły uśmiech posyła Babci. I ja też, Babciu, mam dziś dla Ciebie uśmiech jak słonko jasne na niebie.

Bezpieczny przedszkolak w sieci

Taka moda jest na świecie, żeby siedzieć w internecie. Muszę sprawdzić jak on działa,  - pomyślała rybka mała. Pstryk ! Komputer już pracuje. Rybka myśli: „Pobuszuję w internecie ociupinkę. No ... nie dłużej niż godzinkę.” Siedzi rybka sobie w sieci, a czas leci, leci, leci. Jak myślicie drogie dzieci. Czy ta rybka siedzi w sieci ? Czy też problem może mieć, no bo biedna ... wpadła w sieć.

Bal w przedszkolu dzisiaj...

W karnawale, w karnawale zawsze idziemy na bale. Każde dziecko duże małe, lubi bale w karnawale. Można zmienić się w królewnę, w królewicza można też, są cyganki, wróżki, żabki, jest i batman, jest i jeż.

Dziękujemy za każdą odrobinę szczęścia której doświadczamy dzięki WAM

Dzięki Wam każdego dnia doświadczamy radości, życzliwości oraz wiary w lepsze jutro. Dziękujemy za każdy Promyk Waszej obecności w naszym życiu .... Z Wami jest nam łatwiej realizować nasze plany...

Zimno, coraz zimniej

W minionym tygodniu rozmawialiśmy z dziećmi o zmianach, jakie zachodzą w przyrodzie na przełomie jesieni i zimy oraz o skutkach tych zmian w świecie zwierząt. Dzieci na podstawie własnych doświadczeń, opowiadań, wierszy i zagadek poszerzyły informacje na temat przygotowań zwierząt do zimy. Poznały zasady odpowiedzialnego dokarmiania zwierząt zimą. Uczyły się szycia a dzięki zajęciom badawczym poznały właściwości lodu oraz formułowały wnioski z zaobserwowanych zjawisk.

Muzeum Rzeźby Alfonsa Karnego

Listopad to miesiąc, w którym przyszedł na świat białostocki rzeźbiarz Alfons Karny. 27 listopada odwiedziliśmy muzeum rzeźby. Wycieczka po muzeum wraz z przewodnikiem przybliżyła dzieciom postać Alfonsa Karnego, jego twórczość oraz kolekcję sztuki zgromadzoną przez rzeźbiarza oraz praktyczne poznały techniki  rzeźbiarskich w pracowni plastycznej.

Książnica Podlaska

im. Łukasza Górnickiego w Białymstoku

VII EDYCJA PRZEGLĄDU PIOSENKI PRZEDSZKOLNEJ INSPIROWANA LITERATURĄ DZIECIĘCĄ „WITAJCIE W NASZEJ BAJCE

21.11.2018 nasze młode piosenkarki Hania Mariańska i Weronika Bieniasz pojechały do MDK na przegląd dziecięcej piosenki. Dziewczynki spisały się SUPER!!!

W Białostockim Teatrze Lalek

„Miś i Tygrysek w poszukiwaniu szczęścia, czyli Ach, jak cudowna jest Panamaw Białostockim Teatrze Lalek. Czym jest Panama? Państwem w Ameryce Środkowej? Może dla bardzo mądrych Dorosłych tak, ale dla mniejszych, mniej oczytanych - jak Miś i Tygrysek - Panama to coś o wiele bardziej niezwykłego…”

100 - lecie odzyskania niepodległości

Mądre Sowy doskonale znają historię Polski, przez cały listopad „uczyły się Polski”. Wiedzą co to niepodległość, kim był Józef Piłsudski, jakie są symbole narodowe, znają legendy polskie. „Zwiedziły” wszystkie stolice Polski i ich zabytki, a nasze miasto Białystok zwiedzały w pieszych wycieczkach.

Jesteśmy Polką i Polakiem

Dziewczynką fajną i chłopakiem

CENTRUM SYMULACJI MEDYCZNEJ UMB

22.10.2018 roku „Mądre Sowy” udały się na wycieczkę do Centrum Symulacji Medycznej przy ulicy Szpitalnej. To tutaj, w symulowanych warunkach klinicznych, przy użyciu specjalistycznych fantomów i symulatorów, przyszli lekarze, pielęgniarki i ratownicy medyczni  zdobywają praktyczne umiejętności. Nasze przedszkolaki miały możliwość poćwiczyć na fantomach masaż serca czy też pozycję bezpieczną poszkodowanego . Odwiedziły SOR,  salę operacyjną z symulatorem pacjenta uznawanego za  najdoskonalsze technologicznie urządzenie, bowiem idealnie odzwierciedla ciało człowieka, w tym jego fizjologię. Dzięki takiemu sprzętowi studenci mogą jeszcze lepiej poznać tajniki leczenia ludzi. Gabinet stomatologiczny wraz z wyposażeniem wzbudził u dzieci respekt (ciekawe dlaczego?) Na zakończenie mogliśmy wejść do karetki pogotowia i obejrzeć jej wyposażenie.

Jesień

Jesień na paluszkach spaceruje w parku i rozdaje wszystkim swe skarby w podarku. Wręcza nam bukiety z kolorowych liści i smutek zamienia w roześmiane myśli.

POD SKRZYDŁAMI ORŁA BIAŁEGO

27 września w Białymstoku pod hasłem Pod skrzydłami Orła Białego został zorganizowany Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka. Z tej okazji prezydent Tadeusz Truskolaski spotkał się z dziećmi na miejskim stadionie. – Życzę wszystkim maluchom i ich opiekunom, żeby wszystkie dni w roku były tak radosne, jak ten dzisiejszy – powiedział prezydent Tadeusz Truskolaski. – Spotykamy się w tym miejscu już po raz kolejny. Mam nadzieję, że wspólnie uda się nam zbudować tradycję obchodzenia tego święta w Białymstoku. Reprezentacja „Mądrych Sów” wspólnie z dziećmi białostockich przedszkoli zaśpiewała Hymn Przedszkolaka. Były zabawy i gry integracyjne. Prezydent Białegostoku Tadeusz Truskolaski przeczytał dzieciom legendę Wandy Chotomskiej „O Lechu, Czechu i Rusie”. Odpowiedział także na trudne pytania najmłodszych, np. o historię Białegostoku, matematykę i życie osobiste.

Wycieczka do Komendy Miejskiej Policji

21.09.2018 r. „Mądre Sowy” odwiedziły pokój profilaktyczny tzw.  "Komisariat Młodego Policjanta". Policjantki zapoznały dzieci z trzema kącikami tematycznymi:  ogólnopolicyjny, ruchu drogowego oraz kryminalistyczny. Dowiedziały się jak jest umundurowany policjant i na czym polega jego służba. Zobaczyły również akcesoria policyjne, np. kajdanki czy megafon policyjny oraz sprawdziły ich zastosowanie. W kąciku ruchu drogowego dzieci utrwaliły podstawowe zasady obowiązujące w ruchu drogowym. Wzięły również udział w praktycznych ćwiczeniach przejścia po oznakowanym przejściu dla pieszych wyposażonym w sygnalizator świetlny oraz regulację ruchem drogowym.

Bezpieczny Przedszkolak z Wesołej

Każdy przedszkolak dobrze wie, że na ulicy żarty kończą się.

Przedszkole to ogródek

Przedszkole to ogródek, w którym rosnące rośliny to dzieci, a nauczyciel jest ogrodnikiem dbającym i pielęgnującym ich rozwój”.

oddzialy / sowy