TYGRYSKI

Konkurs "Eko- strażnik. Razem na straży przyrody"

19.04.2018 w Zakładzie Unieszkodliwiania Odpadów Komunalnych w Białymstoku, odbyło się uroczyste wręczenie nagród uczestnikom konkursu "Eko- strażnik, Razem na straży przyrody"  którego organizatorem była Straż Miejska oraz PPHU ,, Lech” Sp. z o.o.

Zielony ogródek w sali

Idą, idą ciepłe dni, a tulipan śpi. Słońce siadło na parkanie. Wstawaj, wstawaj tulipanie! Kończ zimowe sny! A tulipan śpi. Słychać wkoło deszczu granie. Wstawaj, wstawaj tulipanie! Dam ci krople trzy! A tulipan śpi. Stanął dziadek na ścieżce. Tulipanie śpisz jeszcze? Postawię na grządce budzik, może wtedy się obudzisz.
Kto to dzwoni? Kto mnie woła? O, jak ciepło dookoła! Patrzcie, liście mam zielone! I na głowie masz koronę! A tak mało brakowało żebym przespał wiosnę całą!

Kosmos

Gdy zgasną wszystkie światła, a słońce oczy zmruży,
Na niebie pojawi się mapa kosmicznej podróży.

Ile gwiazd błyszczących i migoczących na niebie,
Tyle odległych galaktyk i planet we wszechświecie.

Ciemna otchłań, pełna niezbadanych miejsc,
Wielu się zastanawia gdzie jej początek jest.

A nasza Ziemia jedną z miliona planet jest,
Niczym małą kropelką wśród oceanów łez.

Wielką tajemnicą dla ludzkości wciąż jest,
Odkryć choć mały skrawek przestrzeni tej.

Mapę kosmicznej podróży już znamy,
Może w przyszłości z niej skorzystamy.

Gdy znicz olimpijski zapłonie...

Gdy znicz olimpijski zapłonie, a blask jego już widać z daleka.

Dinozaury

Ogon, tułów, szyja, głowa… Postać prawie jest gotowa. Jeszcze tylko cztery nogi i wychodzi potwór srogi.  Taki duży wśród zarośli…  Pewnie byśmy za nim poszli. Lecz to było wieki temu. Teraz już go nie znajdziemy. Spytasz – czemu ? Bo wymarły. Mam na myśli – dinozaury.

Zimowe harce...

Co lubią dzieci?  Słońce - gdy świeci, deszcz - kiedy pada,  wiatr – kiedy gada,  mróz - kiedy szczypie,  śnieg - kiedy sypie... Każdą pogodę z upałem, chłodem, o każdej porze. Byle na dworze!

Co lubia dzieci

Czy słońce na niebie, Czy deszcz z nieba leci,

Pomagamy ptakom

Dzień Babci i Dziadka

Babciu, dziadku, chodźcie z nami. Damy wam łąkę z kwiatami, ze skowronkiem. Do wąchania, patrzenia... A do łąki dodamy życzenia. Nawet, gdy się zachmurzy na niebie, Nawet, gdy się kłopotów nazbiera, My uśmiechamy się do Was zawsze. Jak dziś, jak teraz!

Wizyta Straży Miejskiej

Z mamą,  tatą czy sąsiadem

Hej kolęda, kolęda...

Na kolanach u Mateńki leży Jezus maluteńki; stulił oba oczka, bo już późna nocka. Śpij, Jezuńku, śpij do ranka, ciepła wełna u baranka; idzie białe, małe jagnię, ogrzać nóżki Tobie pragnie. Śpijże, śpij, Jezuńku, bo gdy noc przeleci, ze wszech stron raniuśko przyjdą tutaj dzieci.

Dziecko na Warsztat-nauka i eksperymenty naukowe

Eksperyment zaczęliśmy od zebrania niezbędnych rekwizytów: słoik, włochata włóczka, sól kuchenny ciepła przegotowana woda, patyczek. Do słoika wlewaliśmy wodę i stopniowo wsypywaliśmy sól. Mieszaliśmy. Czynność powtarzaliśmy, aż do otrzymania nasyconego roztworu- więcej soli nie chce się rozpuścić. Zanurzyliśmy włóczkę na patyczku i odstawialiśmy w ciepłe miejsce... Teraz musimy uzbroić się w cierpliwość i czekać. Rozpoczęliśmy również produkcję pierniczków.

Cała Polska czyta dzieciom

Już po raz kolejny  rodzice włączyli się w akcję czytania dzieciom. Tym razem mama Zosi Mystkowskiej, Pani Olga,   przeczytała dzieciom jedną z przygód Olafa. Wszyscy słuchali z uwagą i zaciekawieniem. Dziękujemy za wizytę i zapraszamy kolejnych rodziców!

11 listopada Święto Niepodległości

Jesteśmy Polką i Polakiem. Dziewczynką fajną i chłopakiem. Kochamy Polskę z całych sił. Chcemy byś również kochał ją i Ty.

Warsztaty twórczego recyklingu

Warsztaty twórczego recyklingu mają na celu budowę świadomości o potrzebie ponownego wykorzystywania materiałów dzięki czemu ograniczamy ilość wytwarzanych odpadów. Na warsztatach Wasze dzieci zaprojektowały i wykonały własną torbę ekologiczną, którą będą mogły zabrać na zakupy lub do biblioteki.

Czytanie buduje zdolności przeżywania

Czytanie buduje zdolności przeżywania: dostrzegania, nazywania emocji i odczuwania ich, nawet tych najsilniejszych, w sposób bezpieczny. Przeżycia są „ukryte” w bohaterze bajki, historie i bohaterowie budują w dzieciach odwagę do wyrażania uczuć. Czytanie to czynność niespieszna – pozostawia pole i przestrzeń, by dziecko uczyło się procesu przemyśliwania i rozumienia spraw. Czytając nie tylko przyjmuje bodźce i reaguje na nie – może je przepracować, ocenić, ustosunkować się do nich.

Naturalne witaminy lubią chłopcy i dziewczyny. Bo najlepsze witaminy to owoce i jarzyny

Już się jesień rozminęła z latem. Przyszła pora na kolacje pstrokate.
 Synowie i córki! Siekajcie ogórki, selery i pory, marchew, pomidory w drobniusieńką kratkę. Zrobimy sałatkę.

Bukieciki

Posypały się listeczki dookoła, To już jesień te listeczki z wiatrem woła: Opadnijcie moje złote i czerwone, jestem jesień przyszłam tutaj, w waszą stronę.
Lecą listki, lecą z klonu i kasztana. Będą z listków bukieciki złote dla nas.
Nazbieramy, nastawiamy na stoliku Tych jesiennych, tych pachnących bukiecików.

Po wycieczce ...

Wszystko co zobaczyliśmy do przedszkola przynieśliśmy,

Cała Polska czyta dzieciom

20 września  do naszej grupy przyszła Pani Marta Kudzinowska, mama Zosi, aby przeczytać nam bajkę w ramach akcji Cała Polska czyta dzieciom”.  Wszyscy słuchali z uwagą i zaciekawieniem. Rok przedszkolny 2017/18 jest ogłoszony rokiem wartości.    W dzisiejszym świecie coraz więcej jest zdarzeń, które świadczą o głębokim kryzysie wartości moralnych. Dlatego ważne jest, by dzieci od najmłodszych lat rozumiały, czym są i czemu służą wartości.

Wycieczka na skrzyżowanie

Przez ulicę idą dzieci,

Witaj przedszkole

Przyjaźnie i wesoło, żegnamy rzekę i las.

oddzialy / tygryski