TYGRYSKI

Wycieczka na Cmentarz Wojskowy

Dnia 31 października 2018r. przed zbliżającym  się Dniem Wszystkich Świętych, dzieci z grupy „Tygryski” wybrały na Cmentarz Wojskowy przy ulicy 11 Listopada.  Obejrzały pomniki, zapoznając się jednocześnie z ich symboliką.

Jesienni detektywi - zajęcie otwarte

26 października 2018r. Rodzice naszych wychowanków uczestniczyli w zajęciach otwartych.

Z wizytą w parku

Jesień rozpoczęła już swoje królowanie......

Wizyta w bibliotece

10 października dzieci z grupy ,,Tygryski” , odwiedziły  bibliotekę  przy ul. Skłodowskiej - Curie.
Przedszkolaki z wielką radością zapoznały się z magicznym dla nich miejscem. Kilkoro z nich było wcześniej w bibliotece ze swoimi rodzicami, ale dla zdecydowanej większości była to pierwsza wizyta wśród tylu książek. Tematem spotkania było zapoznanie dzieci z biblioteką. Przedszkolaki zwiedziły placówkę, z wielkim zainteresowaniem przeglądały książki znajdujące się na półkach, ale szczególnie zainteresował ich dział dla najmłodszych. Dzieci dowiedziały się, co należy zrobić, aby stać się czytelnikiem biblioteki oraz jak należy się w niej zachować.  Zobaczyły także jak wygląda karta czytelnika oraz poznały zasady wypożyczania książek. Przedszkolacy chętnie opowiadały o swoich ulubionych bajkach, o tym, kto im czyta na dobranoc i jakie książki podobają im się najbardziej.  Spotkanie w bibliotece nie mogło się odbyć  bez oglądania książek dla najmłodszych oraz głośnego czytania. Pani bibliotekarka przeczytała dla dzieci bajeczkę „Kamyczek”.
Każdy przedszkolak wyszedł z biblioteki z uśmiechem na twarzy, ale przede wszystkim z obietnicą, że wróci do nas,  aby móc się zapisać i korzystać z bogatej oferty dla dzieci. Ustaliliśmy również terminy następnych wizyt.

Znowu razem

Wakacje minęły i  nasze dzieci znowu spotkały się w przedszkolu – pełne nowych pomysłów na zabawy i chęci do zawiązywania nowych przyjaźni. A okazji w tym roku ku temu wiele, ponieważ w „ Tygryskach” spotkały się dzieci w nowym zespole 5 i 4-latków.

UCZYMY SIĘ JAK DBAĆ O WŁASNE BEZPIECZEŃSTWO

W naszym przedszkolu bardzo ważne jest wdrażanie dzieci do dbałości o bezpieczeństwo własne oraz innych. Dlatego też nowy rok szkolny rozpoczęliśmy od utrwalania i poszerzania wiedzy związanej z zasadami ruchu drogowego, szczególnie tej dotyczącej pieszych. Spotkanie z panem ze Straży Miejskiej nauczyło nasze „ Tygryski” w jaki sposób   uniknąć niebezpieczeństw związanych z niewłaściwymi zachowaniami  podczas spotkań z dzikimi zwierzętami.   Nabytą wiedzę utrwalaliśmy podczas różnorodnych zabaw na terenie przedszkola, jak również w trakcie spacerów i wycieczek.

oddzialy / tygryski