INFORMUJEMY, IŻ OD 1 STYCZNIA 2017R. ZMIENIŁY SIĘ ZASADY

ODPŁATNOŚCI ZA PRZEDSZKOLE.

Czas bezpłatnego pobytu dziecka w przedszkolu  wynosi 5 godzin i jest to czas
od 7.00 do 12.00

Dzieci sześcioletnie i starsze realizujące obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego zostają objęte subwencją oświatową.

W związku z powyższym z dniem 1 stycznia 2017r. nie jest pobierana opłata (za przedszkole), o której mowa w § 3 uchwały Nr XLIX/561/13 Rady Miasta Białystok z dnia 30 września 2013r. w sprawie określenia czasu bezpłatnego pobytu dziecka w przedszkolu oraz opłat za świadczenia udzielane przez przedszkola prowadzone przez Gminę Białystok, od rodziców dzieci sześcioletnich oraz w latach wcześniejszych, uczęszczających do przedszkola. Rodzice dzieci sześcioletnich lub starszych zobowiązani są do ponoszenia jedynie opłaty za korzystanie przez dziecko z wyżywienia.

Czas bezpłatnego pobytu dziecka w przedszkolu  wynosi 5 godzin i jest to czas od 7.00 do 12.00. Pozostały czas pobytu dziecka w przedszkolu jest odpłatny i wynosi 1 zł za każdą rozpoczętą godzinę. Naliczanie odpłatności odbywa się na podstawie elektronicznej rejestracji czasu pobytu dziecka w przedszkolu.

Zniżki:

Obniża się opłaty o 50%, o których mowa powyżej w przypadku:

• Rodzice mogą ubiegać się o zmniejszenie odpłatności za przedszkole o 50%. W tym celu powinni dostarczyć z MOPR-u decyzję o pobieraniu zasiłku rodzinnego Decyzje należy dostarczyć dwa razy w roku: w miesiącu sierpniu i listopadzie) lub BKDR (dostarczyć przed zakończeniem daty ważności), bądź Ogólnopolska Karta Dużej Rodziny (ważna do 18 r.ż) .
  • Rodzice mogą składać wnioski do MOPR-u o refundacje opłaty za żywienie. Po otrzymaniu decyzji, opłatę za 1 ciepły posiłek ponosi MOPR.

W przypadku zbiegu uprawnień do powyższych ulg, przysługuje tylko jedna ulga wybrana przez rodzica.

Rodzic ubiegający się o przyznanie ulg zobowiązany jest do przedstawienia w formie oświadczenia dane niezbędne do ustalenia uprawnienia do tego zwolnienia.

Opłatę za pobyt dziecka w przedszkolu wpłacamy na rachunek

Opłatę za żywienie wpłacamy na rachunek

Zasady odpisów za żywienie

Nieobecność dziecka spowodowana np. chorobą lub inną okolicznością, rodzicom przysługuje za każdy dzień nieobecności zwrot wpłaty w wysokości 1/22 miesięcznej ceny, nie wyżej jednak niż dzienna norma wyżywienia w przedszkolu