Zadania edukacyjne - piątek 27.03

 

Zapraszamy do obejrzenia poranka freblowskiego o godz.10.00

https://www.facebook.com/FROEBELpl/

 

Już piątek? Ale ten czas leci…! Zadania na dzisiaj będą przyjemne, a na zakończenie tygodnia słodka niespodzianka J

  1. „Skowronkowy koncert” – piosenka. Utrwalenie poznanej piosenki, Rozwijanie poczucia rytmu

 

  1. „Szukamy ptasich gniazd” – podsumowanie tematu o wiośnie, ćwiczenia graficzne ( załącznik 1, str. 3,4,5)Ćwiczenia oprócz usprawniania motoryki małej, mają również na celu  utrwalenie nazw ptaków wiosennych, rozwijanie zainteresowań przyrodniczych, rozróżnianie olejnych pór roku z ich cechami charakterystycznymi.

       Jeśli nie mają Państwo Karty pracy WIOSNA  to w załączniku 1 jest jej wersja pdf - proszę nie drukować, ale omówić ilustracje, a dziecku dać za zadanie narysowanie Pani Wiosny na kartce.

 

DODATKOWO:

Na zakończenie tygodnia ciężkiej pracy obiecana słodka nagroda do wykonania przez całą rodzinę.

Jabłka pod kruszonką

Składniki

50 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
500 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki

1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego

50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego, (może też być zwykły cukier)

50 g płatków owsianych

50 g mąki pszennej pełnoziarnistej

 

Sposób przygotowania

- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne lub kwadratową formę do pieczenia (25 x 25 cm) natłuścić masłem, odstawić.

- Jabłka drobniutko pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach, dodać 1 łyżeczkę cynamonu,  wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego, odstawić.

- Do miski włożyć masło, dodać cukier, płatki owsiane, mąkę i pozostałe ½ łyżeczki cynamonu, wymieszać dokładnie

- Kruszonkę przełożyć na rozdrobnione jabłka z cynamonem.

- Piec 20-25 min (200°C) lub do momentu, aż kruszonka się zarumieni. Odstawić  do studzenia na 10-15 min.

Jabłka pod kruszonką podawać jako deser z lodami lub budyniem waniliowym.

 

Ciasteczka czekoladowe    

Składniki:

- 140g gorzkiej czekolady o zawartości min 50% kakao pokrojonej na drobne kawałeczki

- 130g mała miękkiego pokrojonego na kawałki

- 100g cukru brązowego

- 100g cukru białego

- 1 jajko

- cukier waniliowy – 2 łyżeczki lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (naturalnego)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szczypta soli

 Sposób przygotowania

- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C

- dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić

- masło, cukier biały i brązowy, jajko, cukier wanilinowy lub ekstrakt i wszystko zmiksować

- dodać mąkę , sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, rozdrobnioną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszać,

 Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanych wcześniej blachach do pieczenia w odstępach 5 cm

Piec kolejno, jedna blacha po drugiej 10-12 min (180 C), aż ciasteczka nabiorą złocistobrązowego  koloru.

Pozostawić do całkowitego ostygnięcia SMACZNEGO J



  Do pobrania: