Zadania edukacyjne - piątek 27.03
Zapraszamy do obejrzenia poranka freblowskiego o godz.10.00
https://www.facebook.com/FROEBELpl/
Już piątek? Ale ten czas leci…! Zadania na dzisiaj będą przyjemne, a na zakończenie tygodnia słodka niespodzianka J
- „Skowronkowy koncert” – piosenka. Utrwalenie poznanej piosenki, Rozwijanie poczucia rytmu
- „Szukamy ptasich gniazd” – podsumowanie tematu o wiośnie, ćwiczenia graficzne ( załącznik 1, str. 3,4,5). Ćwiczenia oprócz usprawniania motoryki małej, mają również na celu utrwalenie nazw ptaków wiosennych, rozwijanie zainteresowań przyrodniczych, rozróżnianie olejnych pór roku z ich cechami charakterystycznymi.
Jeśli nie mają Państwo Karty pracy WIOSNA to w załączniku 1 jest jej wersja pdf - proszę nie drukować, ale omówić ilustracje, a dziecku dać za zadanie narysowanie Pani Wiosny na kartce.
DODATKOWO:
Na zakończenie tygodnia ciężkiej pracy obiecana słodka nagroda do wykonania przez całą rodzinę.
Jabłka pod kruszonką
Składniki
50 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
500 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego, (może też być zwykły cukier)
50 g płatków owsianych
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Sposób przygotowania
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne lub kwadratową formę do pieczenia (25 x 25 cm) natłuścić masłem, odstawić.
- Jabłka drobniutko pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach, dodać 1 łyżeczkę cynamonu, wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego, odstawić.
- Do miski włożyć masło, dodać cukier, płatki owsiane, mąkę i pozostałe ½ łyżeczki cynamonu, wymieszać dokładnie
- Kruszonkę przełożyć na rozdrobnione jabłka z cynamonem.
- Piec 20-25 min (200°C) lub do momentu, aż kruszonka się zarumieni. Odstawić do studzenia na 10-15 min.
Jabłka pod kruszonką podawać jako deser z lodami lub budyniem waniliowym.
Ciasteczka czekoladowe
Składniki:
- 140g gorzkiej czekolady o zawartości min 50% kakao pokrojonej na drobne kawałeczki
- 130g mała miękkiego pokrojonego na kawałki
- 100g cukru brązowego
- 100g cukru białego
- 1 jajko
- cukier waniliowy – 2 łyżeczki lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (naturalnego)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C
- dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić
- masło, cukier biały i brązowy, jajko, cukier wanilinowy lub ekstrakt i wszystko zmiksować
- dodać mąkę , sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, rozdrobnioną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszać,
Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanych wcześniej blachach do pieczenia w odstępach 5 cm
Piec kolejno, jedna blacha po drugiej 10-12 min (180 C), aż ciasteczka nabiorą złocistobrązowego koloru.
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia SMACZNEGO J
Do pobrania:
- zalacznik1.pdf (25.42 MB)