KANGURKI

Wycieczka do Radia Akadera

24. maja odwiedziliśmy akademicką rozgłośnię radiową przy Politechnice Białostockiej. Dzieci poznały specyfikę pracy radiowca, obejrzały pomieszczenia – studia pełne tajemniczych sprzętów i urządzeń. W studiu nagrań zadawały wiele pytań dotyczących przeznaczenia różnorodnych urządzeń i kolorowych przycisków. Dowiedziały się jak nagrywa się głos z wykorzystaniem mikrofonu. Miały też okazję śpiewać i mówić do mikrofonu, a później odsłuchać swoje nagrania.

Wycieczka do Biblioteki Politechniki Białostockiej

Celem wycieczki było rozumienie pojęcia: „biblioteka” oraz zapoznanie z jej działalnością. Dzieci oglądały różne urządzenia ułatwiające wypożyczanie książek. Dowiedziały się co trzeba zrobić, aby zostać czytelnikiem, do czego służy karta czytelnika oraz w jaki sposób wypożycza się i zwraca książki. Podczas zwiedzania dzieci kształtowały umiejętność właściwego, cichego zachowywania się w bibliotece.

Dzień Rodziny

My rodzinę dobrą mamy,
zawsze razem się trzymamy!
I choć czasem czas nas goni,
My jak palce jednej dłoni!

Mama, tata, siostra, brat
I ja – to mój mały świat!
Dużo słońca czasem grad-
To wesoły jest mój świat!

Czerwony Kapturek

Już od najmłodszych lat dzieci w wieku przedszkolnym lubią wcielać się w różne postacie. Podczas  zabaw nieświadomie stają się aktorami, przebierają się, gromadzą rekwizyty i odgrywają role.

Akcent ZOO

Dnia 04.04.2017 odwiedziliśmy pobliskie Akcent ZOO. Wycieczka świetnie wpasowałą się w omawianą tematykę tygodniową: zwierzęta hodowlane. Największą sympatią dzieci cieszyła się oczywiście niedźwiedź. Nowością, która bardzo spodobała się dzieciom był interaktywny panel dotykowy, który stworzony został z myślą o osobach niewidomych. Przy nim dowiedzieliśmy się czym żywi się np. niedźwiedź i jakie obszary zamieszkuje. NA panelu przedstawiony jest również interaktywny plan białostockiego ZOO.

oddzialy / kangurki