KANGURKI

Rok szkolny 2017-2018

Centrum Nowoczesnego Kształcenia Politechniki Białostockiej

Dnia 22.05.2018 dzieci z grupy "Kangurki" odwiedziły Centrum Nowoczesnego Kształcenia Politechniki Białostockiej. Kangurki miały przyjemność eksperymentowania na wystawie pod tytułem: "Wszystkio jest liczbą". Poznawały tajniki kodowania, objętości i kreślarstwa. Nie potrzebowały żadnej zachęty aby samodzielnie odkrywać poszczególne elementy wystawy.

Wycieczka do szkoły

Znalezione obrazy dla zapytania szkołąDn 14. maja zwiedziliśmy pobliską Szkołę Podstawową Nr 6 przy ul Wesołej. Dzieci obejrzały przedstawienie „O smoku wawelskim” w wykonaniu dzieci ze szkolnej świetlicy. Zwiedziliśmy także szkolną stołówkę, czytelnię, salę gimnastyczną, pokój pielęgniarki oraz salę lekcyjną kasy I B. Dzieci uczestniczyły w lekcji języka polskiego a potem dumnie zasiadły w szkolnych ławkach.

Ekodzieciaki

Znalezione obrazy dla zapytania segregowanie odpadówDnia 7 maja 2018r grupę Kangurków odwiedziły Julia Kuzyka i Anna Mosiej w ramach projektu o ochronie środowiska „Ekodzieciaki”. Przedszkolaki miały okazję przypomnienia sobie sposobu segregacji odpadów. Recykling zarówno w teorii jak i w praktyce zagościł na naszym spotkaniu: dzieci samodzielnie wykonały, z wykorzystanych już kartek, samoloty, czapki, miecze i wachlarze.

Konkurs plastyczny

Znalezione obrazy dla zapytania dzieci rysująKwiecień to miesiąc ekologii i ochrony przyrody. Dwie dziewczynki z naszej grupy wzięły udział w konkursie plastycznym w ramach X Forum Młodych Ekologów pod hasłem „Las w czterech porach roku”. Nasze prace oceniane były wspólnie z pracami uczniów I klasy. Dnia 25.04.2018r. w Szkole Podst. Nr 2 im ks. J. Twardowskiego odbyła się uroczystość wręczenia nagród. Dominika Dudek otrzymała wyróżnienie i nagrodę a Wiktoria pamiątkowy dyplom za udział w konkursie.

Wycieczka do Radia Akadera

24. maja odwiedziliśmy akademicką rozgłośnię radiową przy Politechnice Białostockiej. Dzieci poznały specyfikę pracy radiowca, obejrzały pomieszczenia – studia pełne tajemniczych sprzętów i urządzeń. W studiu nagrań zadawały wiele pytań dotyczących przeznaczenia różnorodnych urządzeń i kolorowych przycisków. Dowiedziały się jak nagrywa się głos z wykorzystaniem mikrofonu. Miały też okazję śpiewać i mówić do mikrofonu, a później odsłuchać swoje nagrania.

Wycieczka do Biblioteki Politechniki Białostockiej

Celem wycieczki było rozumienie pojęcia: „biblioteka” oraz zapoznanie z jej działalnością. Dzieci oglądały różne urządzenia ułatwiające wypożyczanie książek. Dowiedziały się co trzeba zrobić, aby zostać czytelnikiem, do czego służy karta czytelnika oraz w jaki sposób wypożycza się i zwraca książki. Podczas zwiedzania dzieci kształtowały umiejętność właściwego, cichego zachowywania się w bibliotece.

Dzień Rodziny

My rodzinę dobrą mamy,
zawsze razem się trzymamy!
I choć czasem czas nas goni,
My jak palce jednej dłoni!

Mama, tata, siostra, brat
I ja – to mój mały świat!
Dużo słońca czasem grad-
To wesoły jest mój świat!

Czerwony Kapturek

Już od najmłodszych lat dzieci w wieku przedszkolnym lubią wcielać się w różne postacie. Podczas  zabaw nieświadomie stają się aktorami, przebierają się, gromadzą rekwizyty i odgrywają role.

Akcent ZOO

Dnia 04.04.2017 odwiedziliśmy pobliskie Akcent ZOO. Wycieczka świetnie wpasowałą się w omawianą tematykę tygodniową: zwierzęta hodowlane. Największą sympatią dzieci cieszyła się oczywiście niedźwiedź. Nowością, która bardzo spodobała się dzieciom był interaktywny panel dotykowy, który stworzony został z myślą o osobach niewidomych. Przy nim dowiedzieliśmy się czym żywi się np. niedźwiedź i jakie obszary zamieszkuje. NA panelu przedstawiony jest również interaktywny plan białostockiego ZOO.

oddzialy / kangurki