PUCHATKI

Dzień Mamy i Taty

XV Podlaski Festiwal Nauki i Sztuki

We środę, 17 maja dzieci uczestniczyły w XV Podlaskim Festiwalu Nauki i Sztuki. Hasłem tegorocznej edycji jest "Raduj się nauką!", które jest nawiązaniem do 150. rocznicy urodzin wybitnej uczonej Marii Skłodowskiej-Curie. Uroczysta Inauguracja Festiwalu odbyła się w Centrum Dydaktyczno-Naukowym Wydziału Nauk o Zdrowiu. Dzieci zwiedziły Salę Fantomowego Zakładu Medycyny Ratunkowej WNOZ UMB, gdzie zobaczyły wnętrze karetki, aparaturę, a sami przećwiczyli pierwszą pomoc.

Tydzień z Froeblem

Kolejny tydzień minął. Wiosna przyszła, przyleciały ptaki, pojawiły się wiosenne kwiaty. Wszystko to już Puchatki wiedzą, teraz zostało tylko pokazać i utrwalić, podczas pracy w czterech grupach: gospodarczej, badawczej, darów i twórczej. Nikt się nie nudził, wszyscy ciężko pracowali i z ochotą zajadali, to co sami przygotowali.

Rok szkolny 2015-2016

"Wycieczka" do szkoły

Fakt pójścia do szkoły stanowi bardzo ważny moment w życiu dziecka i to, w jakim stopniu dziecko poradzi sobie w nowej rzeczywistości zależy od stopnia jego dojrzałości szkolnej. Dlatego też ważnym elementem dla maksymalnego złagodzenia stresu związanego z przekroczeniem progu szkoły jest nawiązanie i systematyczne utrzymywanie kontaktów ze szkołą. Dlatego też, dzieci z grupy ,,Puchatki” wybrały się na wycieczkę do Szkoły Podstawowej nr. 6 przy ulicy Wesołej. Zdecydowana większość absolwentów naszej placówki uczęszcza właśnie do tej szkoły. Dzieci przedszkolne zapoznały się z klasą lekcyjną, szatnią, łazienką, świetlicą, stołówką, salą gimnastyczną. Obejrzały tornister ucznia, przybory szkolne i książki. Mogły zasiąść w ławkach szkolnych przeglądając książki uczniów.W trakcie spotkania dzieciom dopisywały humory, gdyż spotkały się ze swoimi kolegami, z którymi w ubiegłym roku szkolnym uczęszczały do przedszkola. Pani z klasy I bardzo spodobała się przedszkolakom.Można więc powiedzieć ,,Pierwsze koty za płoty”.

Wycieczka do Straży Pożarnej

Dnia 10 maja "Puchatki" wybrały się na wycieczkę do Straży Pożarnej przy ulicy Warszawskiej. Na wycieczce został zaprezentowany sprzęt pożarniczy oraz ogromne nożyce służące do cięcia karoserii samochodów. Oglądaliśmy różnorodne wozy strażackie. Dzieci mogły usiąść za kierownicą, przymierzyć hełm strażacki oraz spróbować potrzymać wąż. Przedszkolaki utrwaliły numer do straży pożarnej – 998 i numer alarmowy – 112.

Rok szkolny 2014-2015

BEZPIECZNY MALUCH NA WAKACJACH

Dnia 22 maja naszą grupę odwiedzili studenci Koła Farmacji Społecznej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w ramach akcji ,,Bezpieczny maluch na wakacjach”. Dzieci z ogromnym zainteresowaniem uczestniczyły w zajęciach. Wysłuchały pogadanki dotyczącej potencjalnych zagrożeń w okresie wakacyjnym. Wiedzą jakich zasad należy przestrzegać i jak ważne jest to dla ich bezpieczeństwa. Na koniec spotkania Puchatki pod okiem ekspertów samodzielnie wykonały ,,tabletkę szczęścia” i w nagrodę otrzymały gipsowe figurki, które mają je chronić przed niebezpieczeństwem.

WYCIECZKA DO SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 6

20 maja 2015r. wybraliśmy się na wycieczkę do pobliskiej Szkoły Podstawowej Nr 6. Mieliśmy okazję poznać szkołę, w której większość z nas zacznie naukę już we wrześniu tego roku.

IV OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO OPTYMIZMU

IV Ogólnopolskie Święto Optymizmu obchodziliśmy 11 maja 2015r. wspólnie z innymi przedszkolami realizującymi program „Optymistyczne Przedszkole”.

oddzialy / puchatki