PUCHATKI

Rok szkolny 2017-2018

Wszystko jest liczbą...

Przekonaliśmy się o tym odwiedzając we wtorek 22 maja Centrum Nowoczesnego Kształcenia Politechniki Białostockiej. Matematyka to nie tylko liczby, wzory czy rysunki. Matematyka jest wokół nas i używamy jej na co dzień - oglądając filmy, robiąc zakupy. Najbardziej ekscytujące było to, że mogliśmy samodzielnie wszystkiego doświadczyć - kodowaliśmy, dowiedzieliśmy się co to jest trójkąt Pascala.

Warsztaty kulinarne w PIZZA HUT

W tym tygodniu poznajemy różne kraje europejskie. Czwartek - to dzień włoski. I właśnie z tej okazji         wybraliśmy się na warsztaty do restauracji Pizza Hut, gdzie dowiedzieliśmy się jak powstaje pizza. Każdy z nas własnoręcznie zrobił     pizzę ze swoich ulubionych składników. Dziękujemy za mile spędzony czas wszystkim pracownikom Pizza Hut.

GRZEGORZ KASDEPKE - spotkanie z autorem

20.04.2018r.  – tego dnia byliśmy w Operze i Filharmonii Podlaskiej na Targach Książki. Dzięki uprzejmości jednej z mam mieliśmy przyjemność spotkania jednego z  ulubionych autorów książek dla dzieci, a pochodzącego z  Białegostoku –

Konkurs piosenki angielskiej w MDK

Z czerwonym autobusem z dziećmi z grupy Kangurki wybraliśmy się do Młodzieżowego Domu Kultury na spotkanie z piosenką angielską.

Gra w kolory - warsztaty w Ratuszu

04.04.208r. mieliśmy przyjemność uczestniczyć w warsztatach plastycznych w Białostockim Ratuszu. Poznaliśmy techniki mieszania kolorów i wiemy już jakie kolory powstają z  łączenia innych.

Dzień Mamy i Taty

Rok szkolny 2015-2016

"Wycieczka" do szkoły

Fakt pójścia do szkoły stanowi bardzo ważny moment w życiu dziecka i to, w jakim stopniu dziecko poradzi sobie w nowej rzeczywistości zależy od stopnia jego dojrzałości szkolnej. Dlatego też ważnym elementem dla maksymalnego złagodzenia stresu związanego z przekroczeniem progu szkoły jest nawiązanie i systematyczne utrzymywanie kontaktów ze szkołą. Dlatego też, dzieci z grupy ,,Puchatki” wybrały się na wycieczkę do Szkoły Podstawowej nr. 6 przy ulicy Wesołej. Zdecydowana większość absolwentów naszej placówki uczęszcza właśnie do tej szkoły. Dzieci przedszkolne zapoznały się z klasą lekcyjną, szatnią, łazienką, świetlicą, stołówką, salą gimnastyczną. Obejrzały tornister ucznia, przybory szkolne i książki. Mogły zasiąść w ławkach szkolnych przeglądając książki uczniów.W trakcie spotkania dzieciom dopisywały humory, gdyż spotkały się ze swoimi kolegami, z którymi w ubiegłym roku szkolnym uczęszczały do przedszkola. Pani z klasy I bardzo spodobała się przedszkolakom.Można więc powiedzieć ,,Pierwsze koty za płoty”.

Wycieczka do Straży Pożarnej

Dnia 10 maja "Puchatki" wybrały się na wycieczkę do Straży Pożarnej przy ulicy Warszawskiej. Na wycieczce został zaprezentowany sprzęt pożarniczy oraz ogromne nożyce służące do cięcia karoserii samochodów. Oglądaliśmy różnorodne wozy strażackie. Dzieci mogły usiąść za kierownicą, przymierzyć hełm strażacki oraz spróbować potrzymać wąż. Przedszkolaki utrwaliły numer do straży pożarnej – 998 i numer alarmowy – 112.

Rok szkolny 2014-2015

BEZPIECZNY MALUCH NA WAKACJACH

Dnia 22 maja naszą grupę odwiedzili studenci Koła Farmacji Społecznej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w ramach akcji ,,Bezpieczny maluch na wakacjach”. Dzieci z ogromnym zainteresowaniem uczestniczyły w zajęciach. Wysłuchały pogadanki dotyczącej potencjalnych zagrożeń w okresie wakacyjnym. Wiedzą jakich zasad należy przestrzegać i jak ważne jest to dla ich bezpieczeństwa. Na koniec spotkania Puchatki pod okiem ekspertów samodzielnie wykonały ,,tabletkę szczęścia” i w nagrodę otrzymały gipsowe figurki, które mają je chronić przed niebezpieczeństwem.

WYCIECZKA DO SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 6

20 maja 2015r. wybraliśmy się na wycieczkę do pobliskiej Szkoły Podstawowej Nr 6. Mieliśmy okazję poznać szkołę, w której większość z nas zacznie naukę już we wrześniu tego roku.

IV OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO OPTYMIZMU

IV Ogólnopolskie Święto Optymizmu obchodziliśmy 11 maja 2015r. wspólnie z innymi przedszkolami realizującymi program „Optymistyczne Przedszkole”.

oddzialy / puchatki