Jadlospis DIETA OGOLNA 13 10.2025.pdf
Dzieci na diecie bezmlecznej otrzymują w zamian mleka krowiego –napój owsiany ( przygotowywane są na nim: kakao, kawa zbożowa, kawa inka, bawarka)
Nie jest używany cukier / chyba, że jest wymagany.
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie
ALERGENY W ŻYWNOŚCI:
-
GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
-
SKORUPIAKI i produkty pochodne;
-
JAJKA i produkty pochodne;
-
RYBY i produkty pochodne;
-
ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
-
SOJA i produkty pochodne;
-
MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą);
-
ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
-
SELER zwyczajny i produkty pochodne;
-
GORCZYCA i produkty pochodne;
-
NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
-
DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
-
ŁUBIN i produkty pochodne;
-
MIĘCZAKI i produkty pochodne.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.