Jadlospis DIETA OGOLNA 13 10.2025.pdf

Dzieci na diecie bezmlecznej  otrzymują w zamian mleka krowiego –napój owsiany ( przygotowywane są na nim: kakao, kawa zbożowa, kawa inka, bawarka)
Nie jest używany cukier / chyba, że jest wymagany.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie     

ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;

  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;

  3. JAJKA i produkty pochodne;

  4. RYBY i produkty pochodne;

  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;

  6. SOJA i produkty pochodne;

  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 

  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;

  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;

  10. GORCZYCA i produkty pochodne;

  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;

  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;

  13. ŁUBIN i produkty pochodne;

  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne.

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.