Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie

Jadłospis
od 21.11 – 25.11.2022
może nieznacznie ulec zmianie

Dzień tygodnia

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

 

PONIEDZIAŁEK
21.11.2022

Chleb pszenno –żytni z masłem, sałatą lodową schabem opiekanym i papryką kolorową
Herbata z cytryną


ALERGENY: gluten, mleko

Zupa ryżowa z zieleniną
Chruściki z kurczaka, ziemniaki
Fasolka szparagowa na ciepło
Kompot owocowy

 ALERGENY: gluten, jaja, mleko, seler

Ryż z truskawkami
Mleko


ALERGRNY: mleko,

 

WTOREK
22.11.2022

 

Bułka hertowa z masłem, żółtym serem, szynką w ziołach i pomidorem
Kakao

ALERGENY: gluten, mleko

Zupa z czerwonej soczewicy

Spaghetti z selerem
Kompot owocowy


ALERGENY: gluten, jaja, mleko, seler


Budyń malinowy / czekoladowy z ananasem
Andryty

ALERGRNY: mleko, gluten

ŚRODA
23.11.2022

Chleb pszenno – żytni z masłem, sałatą, jajkiem krojonym, szczypiorkiem, papryką i ketchupem
Kawa zbożowa na mleku

ALERGENY gluten, nabiał, jaja

Zupa czerwony barszcz
Kotlet mielony pieczony z kaszą gryczaną
Marchewka z jabłkiem, białym chrzanem i śmietaną
Kompot wiśniowy
ALERGENY: seler


Bułka hertowa z twarożkiem na słodko lub dżemem  niskosłodzonym
Musli na mleku

mandarynka ALERGENY: gluten, mleko

CZWARTEK
24.11.2022

Chleb pszenno – żytni z masłem i pomidorem malinowym.
Parówki na gorąco z ketchupem
Kakao

ALERGENY: gluten, mleko,

Zupa ogórkowa
Zapiekanka z warzywami i żółtym serem Kompot porzeczkowy

 

ALERGENY: gluten, mleko, seler

Baton pszenny z masłem i bananem
Płatki ryżowe lub owsianka na mleku z płatkami migdałów
gruszka

ALERGENY: gluten, mleko

PIĄTEK
25.11.2022

Baton pszenny z masłem, rukolą lub roszponką, piersią opiekaną z indyka rzodkiewką i ogórkiem świeżym
Kawa inka na mleku
ALERGENY: gluten, mleko

Zupa biały barszcz z białą kiełbasą,
Paluszki rybne pieczone, ziemniaki, Sałatka szwedzka
Kompot wiśniowy
ALERGENY: gluten, nabiał, jaja

Kisiel z żurawiną lub jabłkiem
Chrupki kukurydziane

 

ALERGENY:

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.


 ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

 Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.