Alergeny zostały wyróżnione w jadłospisie

Jadłospis
od 26.02 – 01.03.2024
może nieznacznie ulec zmianie

Dzień tygodnia

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

ALERGENY

PONIEDZIAŁEK
26.02.2024

Chleb firmowy z masłem, sałatą lodową / rukolą, polędwicą sopocką i papryką kolorową oraz z ogórkiem świeżym
Kawa inka na mleku

Zupa szpinakowa
Makaron z truskawkami i białym serem
Kompot owocowy

Chleb pszenno - żytni z pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym
Kakao
Bakuś – mus owocowy

gluten

mleko

seler

 

WTOREK
27.02.2024

Bułka hertowa z masłem i dżemem niskosłodzonym Zacierka na mleku
Jabłuszko lub marchewka
do chrupania

Zupa grochowa
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym kasza jęczmienna / gryczana
fasolka szparagowa na gorąco
Kompot porzeczkowy

Ryż zapiekany z jabłkiem i śmietaną
Mleko

 

gluten

mleko

seler

jaja

ŚRODA
28.02.2024

Bułka żytnia z masłem, serkiem wiejskim, szczypiorkiem, rzodkiewką  i  pestkami słonecznika
Bawarka

Kapuśniak
Żeberka w sosie słodko – kwaśnym, ziemniaki,
Buraczki z jabłkiem, cebulką, olejem
Kompot owocowy

Kasza manna z truskawkami
Owoce sezonowe

gluten

mleko

seler

CZWARTEK

29.02.2024

Chleb pszenno – żytni z masłem, sałatą, jajkiem krojonym, szczypiorkiem, papryką, sosem majonezowo - ketchupowym
Kawa zbożowa

 

Zupa pomidorowa z kluseczkami

Risotto

Kompot porzeczkowy

Bułka hertowa z masłem, żółtym serem, wędliną i pomidorem
Kawa inka

„Porcja dobra”

gluten

mleko

seler

jaja

PIĄTEK
01.03.2024

Chleb pszenno – żytni z masłem, sałatą, kiełbasą szynkową i papryką kolorową
Bawarka

Zupa kalafiorowa
Kotlet jajeczny, ziemniaki
Surówka z białej kapusty za marchewką, jabłkiem, cebulką i olejem
Kompot owocowy

Kanapki Małysza
Zacierka na mleku
Owoce sezonowe

gluten

mleko

seler

jaja
 

* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np.  kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.


 ALERGENY W ŻYWNOŚCI:

  1. GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
  2. SKORUPIAKI i produkty pochodne;
  3. JAJKA i produkty pochodne;
  4. RYBY i produkty pochodne;
  5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. SOJA i produkty pochodne;
  7. MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą); 
  8. ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
  9. SELER zwyczajny i produkty pochodne;
  10. GORCZYCA i produkty pochodne;
  11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
  13. ŁUBIN i produkty pochodne;
  14. MIĘCZAKI i produkty pochodne;

 

 Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.