Jadłospis |
||||
PONIEDZIAŁEK |
WTOREK |
ŚRODA |
CZWARTEK |
PIĄTEK |
Śniadanie
DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI |
Śniadanie Kakao bez cukru na mleku |
Śniadanie Kawa zbożowa bez cukru na mleku
|
Śniadanie Jajecznica ze szczypiorkiem Kakao bez cukru na mleku |
Śniadanie
Kawa inka na mleku
|
Obiad
DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI |
Obiad Chruściki drobiowe Składniki: ser żółty, pierś z kurczaka, majonez, , przyprawy, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, jaja kurze, Ziemniaki gotowane Fasolka szparagowa na ciepło Kompot sezonowy bez cukru |
Obiad
Pizza margherita
Kompot porzeczkowy bez cukru |
Obiad
Zapiekanka z warzywami Lemoniada bez cukru Składniki: Woda, cytryna, pomarańcza |
Obiad
Pierogi z truskawkami – wyrób własny
Kompot owocowy bez cukru Składniki: mrożone owoce: śliwka, truskawka, agrest, porzeczka czerwona i czarna |
Podwieczorek
DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI |
Podwieczorek Sok owocowy – ze świeżych owoców |
Podwieczorek Kakao bez cukru na mleku
Melon + jabłko |
Podwieczorek Warzywa na talerzu – kolorowa papryka, ogórek kiszony Kawa zbożowa bez cukru na mleku Składniki: mleko krowie 2% tłuszczu, kawa zbożowa KUJAWIANKA – żyto 60%, jęczmień 20%, cykoria, burak cukrowy - prażone) Mandarynka |
Podwieczorek
Podpłomyki |
Dzieci na diecie bezmlecznej otrzymują w zamian mleka krowiego – napój owsiany ( przygotowywane są na nim: kakao, kawa zbożowa, kawa inka, bawarka)
Nie jest używany cukier / chyba, że jest wymagany
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
ALERGENY W ŻYWNOŚCI:
- GLUTEN tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe i produkty pochodne;
- SKORUPIAKI i produkty pochodne;
- JAJKA i produkty pochodne;
- RYBY i produkty pochodne;
- ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne;
- SOJA i produkty pochodne;
- MLEKO i produkty pochodne, ( łącznie z laktozą);
- ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamie i produkty pochodne;
- SELER zwyczajny i produkty pochodne;
- GORCZYCA i produkty pochodne;
- NASIONA SEZAMU i produkty pochodne;
- DWUTLENEK SIARKI I SIARCZYNY w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
- ŁUBIN i produkty pochodne;
- MIĘCZAKI i produkty pochodne;
Informacja o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:
pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól niskopotasowa, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylia, oregano, sól ziołowa, sól czosnkowa, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.